Tradițiile împlinite în ziua de Florii atrag norocul, sănătatea și sporul în viața noastră

ramurile_de_salcie_jpg.jpg

Ramurile de salcie atrag prosperitatea în gospodărie
Citeste tot despre: 

În ţara noastră, tradiţiile care cinstesc Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim ( Floriile) sunt numeroase în toate zonele geografice. Totdeauna, împlinirea acestora atrage norocul și bucuriile în viața noastră,

Tradiţii pentru spor în gospodării

Din ziua de Florii  începe ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Mare a Pătimirilor lui Iisus Hristos. În aceste zile, credincioşii retrăiesc evenimentele petrecute de Iisus după Intrarea Sa în Ierusalim, de la răstignirea pe cruce şi până la Învierea Sa. Din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.

O tradiție care alungă furtuna și grindina din calea  credincioșilor

O tradiție care este respectată în toate zonele țării, în vreme de furtună, recomandă să punem pe foc muguri din salciile sfinţite la slujba de Florii; împlinirea tradiției îi ocrotește pe credincioși de furtună şi grindină.

Tradiţii pentru sănătate

Dezlegare la peşte

De Florii este dezlegare la peşte. Tradiția spune că toate preparatele din peşte au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

Pelerinaj ce împlinește o misiune de binecuvântare

În unele zone ale ţării, în seara din ajunul Floriilor, se mai păstrează obiceiul de a participa la un pelerinaj care porneşte de la o biserică şi se încheie la o altă biserică. Procesiunea aminteşte de mulţimea venită să-l întâmpine pe Iisus la Ierusalim şi împlineşte misiunea de binecuvântare a oraşului respectiv.

Tradiții milenare

*În ajunul sărbătorii se adună multe ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi binecuvântate de preot. În ziua praznicului, preoții sfințesc aceste ramuri  și le dăruiesc credincioşii care le duc acasă pentru a le ocroti gospodăria  de boli şi de necazuri tot anul.

*Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

*Un alt obicei practicat în mediul rural spune  că este bine ca sătenii să se încingă cu ramurile de salcie peste mijloc. În timp, cine respectă această tradiţie este apărat de boli şi de pagubă.

 Tradiția plăcintelor

*În memoria lui Lăzărel, un copil care a murit de dorul plăcintelor, în multe gospodării din toată ţara, mamele fac plăcinte cu mere pe care le împart copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. În acest mod, ele nu vor să pătimească ca mama lui Lăzărel, un copil care a dorit să mănânce plăcinte, iar mama lui nu i-a împlinit dorinţa. Atunci, de supărare, Lăzărel a plecat cu oile la păscut; s-a urcat într-un copac să adune mai multe frunze pentru oiţele lui, dar creanga pe care s-a aşezat s-a rupt, iar Lăzărel a căzut din pom şi a murit.

Pentru a evita încărunțirea timpurie

*În Muntenia, în ziua de Florii oamenii se spală pe cap și cu apă sfințită, pentru că este duminica în care înfloresc pomii. Cine nu respectă tradiţia va încărunţi mai repede.

*Astăzi sunt sărbătorite toate persoanele care poartă nume de flori.

Pentru spor în gospodării

*Vitelor li se pun mâțișori de salcie în mâncare pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

*Pentru sănătatea membrilor familiei se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.

*Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Preparatele din pește au putere de vindecare

De Florii este dezlegare la peşte; de aceea, toate preparatele din peşte au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

O tradiție cu ramuril de salcie respectată din bătrâni

Un alt obicei practicat în mediul rural spune că sătenii se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. În timp, cine respectă această tradiţie este apărat de boli şi de pagubă.

În memoria rudelor decedate

În memoria rudelor decedate, dar și a prietenilor de familie decedați, în ziua de Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie și cu flori de primăvară.

Pentru sănătatea și prosperitatea familiei

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă. Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate.

Loading...