Tradiţii în ziua praznicului Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Ultima actualizare:

La data de 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe moartea martirică a Proorocului Ioan Botezătorul, sfântul care l-a botezat pe Domnului Iisus în râul Iordanului.

În jurul acestei sărbători, în toate zonele ţării s-au păstrat din vremuri îndepărtate numeroase tradiţii care să atragă sănătatea și sporul în casa celui care le împlineşte,  să alunge paguba şi bolile din viața  creştinilor. Potrivit tradiţiei, în această zi de post aspru, cunoscută în popor şi sub numele de ”Sfântul Ioan Cap Tăiat”, este bine să nu se consume fructe rotunde  (precum prunele) şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului.

De asemenea, nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpăţână de varză. Din pioşenie, nu se consumă nici alimente de culoarea sângelui. Pentru a scăpa de bolile moştenite în familie, credincioşii ar trebui să mănânce numai struguri. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică struguri şi castraveţi, care se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate, dar nu se pun pe tipsie (tavă mare, rotundă), aşa cum a fost pus capul Botezătorului, după decapitare. Nu folosiţi cuţite şi furculiţe. Chiar şi pâinea se rupe cu mâna. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net