Tradiții strămoșești care vă poartă noroc de Sfântul Nicolae

Începe luna cadourilor!Potrivit unei tradiții strămoșești, anumite daruri pe care le primim de Sfântul Nicolae ne poartă noroc. Mai ales copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae și cu ghetuțele bine lustruite. În mare secret, Moș Nicolae are să le umple ghetuțele cu cadouri. Totodată, în mediul rural mai ales, oamenii respectă tradiții și obiceiuri, mai puțin știute de orășeni.

Se știe că odinioară, Moșul aducea, mai cu seamă, mere, nuci și dulciuri. Cadourile mai valoroase au apărut în epoca modernă și astfel de daruri au primit în timp o semnificație aparte. Mai ales copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae. Moșul aducea, mai cu seamă, mere, nuci și dulciuri. În epoca modernă au apărut daruri cu o semnificație deosebită.  

Tradițiile seculare respectate în țara noastră spun că anumite daruri, pe care le primim în ziua praznicului de Sfântul Nicolae, ne poartă noroc.

Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele lustruite

În ziua praznicului, în special copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae și cu  ghetuțele bine lustruite. Ei știu că, în mare secret, Moș Nicolae are să le umple ghetuțele cu cadouri. Totodată, în anumite zone ale țării, în mediul rural mai ales, oamenii respectă unele tradiții și obiceiuri, mai puțin știute de orășeni.        

În ajunul sărbătorii, la ora 9 fix, vin oaspeții

În localitățile rurale din Muntenia, în ajunul sărbătorii, fetele necăsătorite se adună în casa unde este o fată care vrea să se căsătorească și pregătesc plăcinte. La ora 9 fix, vin băieții din sat. Cu toții petrec în ajunul praznicului Sfântului Nicolae și la mare preț sunt plăcintele aburinde care vor fi apreciate de oaspeți. Tot acum, sunt sărbătoriți și oaspeții care poartă numele de Nicolae.  Tot acum, oaspeții stabilesc și programul repetițiilor pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Ninge, când Moș Nicolae își scutură barba

În tradiția populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată. Se spune că atunci când Moșul își  scutură barba peste pământ, va ninge în curând. De aceea, în popor, se spune : ”Iată, a întinerit moş Nicolae!”.

Zăpada adusă de Moș Nicolae prevestește belșugul  

O foarte veche tradiție spune că zăpada  care cade în ajunul praznicului  de Moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, există obiceiul să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să-l punem într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată să o turnăm în glastrele cu flori din casă, pentru ca familia să petreacă iarna în armonie și să aibă spor în demersurile sale. .

În ziua Praznicului, să aducem în casă crenguțe de măr

Pentru a avea spor și sănătate, o veche tradiție ne îndeamnă să  aducem  în casa noastră și crenguțe de măr. Acestea să le punem într-un vas cu apă, iar dacă vor  înmuguri până la Anul Nou,  înseamnă că toți membrii familiei  vor avea  mult noroc în anul ce vine.  

Călătorii să poarte cu ei  o iconiță a Sfântului Nicolae    

Persoanele care călătoresc cu avionul, cu vaporul sau cu alte mijloace de transport pe distanțe mari, trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiță care să-l înfățișeze pe Ierarhul Nicolae. Tradiția spune că persoanele care au apelat la acest ajutor au rezolvat tot ceea ce și-au propus în călătoria respectivă.   

Să ne rugăm la Moaștele Sfântului din București  

Îndeosebi în ziua praznicului, credincioșii din Muntenia se roagă la moaștele Sfâtului Nicolae din București să-i apere de necazuri. În ţara noastră, din secolul al XIX-lea, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală există racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh. Rugăciunile fierbinți  ale celor necăjiți s-au împlinit, iar şirul minunilor incredibile pentru muritorii de rând, continuă .

În bisericile cu hram, bolnavii îşi găsesc alinare

Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae.  Există numeroase dovezi că bolnavii și-au găsit   alinare rugându-se în bisericile care poartă hramul Sfântului Nicolae.  

Cadouri cu efecte miraculoase
În ziua praznicului să dăruim sărbătoriților cadouri inedite

În ziua praznicului este bines să dăruim sărbătoriţilor din familie cadouri inedite: o floare  (pentru ca ei  să se bucure de împliniri), dulciuri  (pentru ca dezamăgirile să-i ocolească și viața să le fie dulce)  și  o lumânare decorativă (o sursă de lumină care să-i călăuzească pe drumul cel bun).    

Dăruiți o icoană cu Sfântul Nicolae persoanelor bolnave

Dacă o icoană a Sfântului Ierarh este sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, apoi este dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, odorul religios face minuni în viața acelei persoane, spun preoţii vizionari.       

Dăruiți turtă dulce, simbolul longevității

 La praznicul Sfântului Nicoale, copiilor și persoanelor dragi din anturajul  nostru să le oferim figurine de turtă dulce ( inimioare, o cloşcă, mere sau  rândunele), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară. Aceste delicatese sunt simboluri de longevitate și atrag sănătatea și sporul în viața celor care le primesc.   

Oferiți daruri care atrag norocul membrilor familiei

În ziua Sfântului Nicolae, dăruiți copiilor, rudelor și sărbătoriților familiei dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, flori și mai ales busuioc. Aceste cadouri  atrag norocul și cele mai neașteptate bucurii în viața celor care le primesc.  

Iată ofrandele oferite de Sfântul Nicolae

De secole, copiii cuminţi şi harnici trebuie să primească fructe, covrigi şi colăcei cu miere, daruri pe care le oferea episcopul Nicolae copiilor în timpul vieţii lui pământene.

Cadourile au putere magică...

Darurile pe care le oferiţi, să le înfăşuraţi în săculeţe de culoare albă sau aurie, apoi să le  puneţi în cizmuliţe sau în pantofi. Tradiţia spune că aceste ambalajele de culoare albă şi aurie sunt simbolul armoniei şi, în noaptea Sfântului, au putere magică.

Copiii neascultători cadoul tradițional- o nuia

Tradiția de a dărui copiilor neascultători o nuia are o veche origine la Sinodul de la Niceea. Atunci, Sfântul Nicolae s-a supărat pe ereticul Arie  și l-a pălmuit în fața tuturor participanților la primul Sinod de la Niceea.

Ce cadouri nu trebuie să oferim de Moş Nicolae

 Se spune că unele cadouri precum obiectele ascuțite ( trusele de cosmetică, de exemplu) sau obiectele de culoare neagră nu trebuie să le dăruim persoanelor dragi din viața noastră. Nu dăruiți soțiilor și rudelor voastre fulare sau cravate. Totodată, evitați să dăruiți persoanelor pe care le prețuiți mărgele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

Loading...