La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

Ultima actualizare:

    La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării RomâneștiFoto: basilica.ro
La 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării RomâneștiFoto: basilica.ro

în şedinţa sa de lucru din data de 28-29 octombrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Antim s-a născut într-o familie de credincioși

Sfântul martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi) în anii 1650 și a primit numele de botez  Andrei.  Dreptcredincioşii săi părinții, Ioan şi Maria,  l-au crescut  în spiritul tradiției ortodoxe,  În documentele vremii, contemporanii au apreciat  harul său pentru pictură și pentru sculptura bisericească.  Odată cu năvălirea  turcilor pe meleagurile sale natale,  Andrei a fost  luat rob şi a suferit  umilinţele vieţii printre cei  străini de credinţa creştină. Spre norocul său, după un timp, a fost răscumpărat de Patriarhul Ierusalimului, Dositei Notara, care l-a  tuns în monahism și  i-a  dat numele de Antim. Tânărul monah a fost preocupat  să-și desăvârşească  talentul artistic  şi cunoaşterea limbilor greacă, turcă şi arabă.  Patriarhia l-a trimis  pe Antim în Moldova, la Iași, ca stareț al Mănăstirii Cetățuia, și pentru a organiza o tipografie grecească. Atunci el a cunoscut lucrarea Sfântului Mitropolit Dosoftei și a fost inițiat în meșteșugul tiparului de episcopul Mitrofan al Hușilor.

În Țara Românească a primit alte misiuni importante

În  anul 1690, Antim  a venit în Ţara Românească, unde a fost îndrumat de voievodul Constantin Brâncoveanu să tipărească cărţile bisericeşti. De asemenea, Antim a fost stareț la Mănăstirea Snagov, lângă Bucureşti, iar în vara anului 1691, fostul episcop al Huşilor, Mitrofan, i-a lăsat în grijă  tipografia Mitropoliei Ţării Româneşti. Trei ani mai târziu, în vara anului 1694, Antim prețuia valoarea educaţiei prin carte a oamenilor. În acest sens, el a  creat la Snagov o renumită şcoală tipografică unde s-au tipărit  cărți deosebit de valoroase pentru cultura bisericească și dintre acestea amintim câteva:  Antologhionul, Evangheliarul, Floarea darurilor, Carte sau lumină, Octoihul, Capete de poruncă, Învăţătură bisericească, Mărturisirea ortodoxă, primul Liturghier greco-arab, Ceaslovul greco-slavo-român.

La 16 martie 1705, Antim  a fost ales episcop de Râmnicu Vâlcea

În această  calitate, el  s-a  remarcat  prin talentul de  bun iconom şi om de carte; acum el a tipărit  9 cărţi, iar cea mai importantă a fost  Tomul bucuriei,  care a reunit aproape 800 de pagini  și a cuprins  cinci lucrări polemice ce se  îndreptau  împotriva apusenilor, care încercau să dezbine Ortodoxia şi  în Ţările Române, mai ales în Ardeal.  Antim s-a ocupat  şi de repararea, zugrăvirea şi sfinţirea multor biserici şi a mănăstirilor Strehaia, Surpatele, Cozia şi Govora. În această perioadă, se remarcă preocuparea sa  pentru  tipăriturile  care să ducă la biruinţa limbii româneşti în Biserica noastră.

La 16 martie 1705 a fost numit episcop de Râmnic (până la 28 ianuarie 1708). Rusofil convins, el a încercat să-l  convingă pe Brâncoveanu să se alieze cu ruşii; de aceea,  domnul l-a destituit din scaunul de mitropolit, dar apoi l-a iertat.

 La 22 februarie 1708, în Duminica Ortodoxiei, Antim a fost înscăunat mitropolit al Ţării Româneşti în urma  recomandării testamentare a mitropolitului Teodosie, cel care îi  păstorise pe credincioşii din Ţara Românească timp de 40 ani. Imediat după înscăunare, Antim a mutat tipografia de la Râmnic la Târgovişte, unde a imprimat  încă 18 cărţi, dintre care 11 în româneşte. În anul 1713 a tipărit în limba română Liturghierul, consfinţind astfel biruinţa limbii române în cultul Bisericii.

Pentru atitudinea  sa rusofilă însă,  Nicolae Mavrocordat nu i-a arătat aceeaşi bunăvoinţă  precum Brâncoveanu  și  l-a  bănuit că are legături cu austriecii. De aceea l-a trimis în exil pe muntele Sinai. Dar,  pe drumul  către exil, a fost omorât de turcii care îl însoţeau.

image
image
image
image
image
image
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net