La 14 februarie, în multe țări pe mapamond este sărbătorit Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților

doxologia_sdfantul_valentin.jpg

Sfântul Valentin, protectorul iubirii curate
Sursa foto:Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Pentru tinerii din multe ţări de pe mapamond, data de 14 februarie a devenit sărbătoarea Îndrăgostiţilor. Cei care au îndrăgit această tradiţie, au dorit să afle istoria sa şi cine este Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, la data de 30 iulie.

Se poate vorbi despre Sărbătoare fără sărbătorit?

Adepții sărbătorii  nu regăsesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume în data de 14 februarie. Paradoxal, nici în  Calendarul Romano-Catolic nu este pomenit  Sfâtul Valentin. Mai mult, se spune că Sfântul  a fost scos din acest calendar în anul 1969 datorită  datelor controversate referitoare la persoana Sfântului. În present, la 14 februarie, în Calendarul romano-catolic  se menționează:Sfinții  Chiril, călugăr și Metodie, ep, patroni ai Europei. Vag, la această dată, este înscris un nume: Valentin, pr.m. Cum se poate ”Traduce” această precizare? Ca preot martir…Criticii acestei sărbători se întreabă dacă, în țările unde este sărbătorit Sfântul Valentin, se poate vorbi despre o sărbătoare fără sărbătorit?

Ce trebuie să știm despre viața Sfântului Valentin

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna.

Sfântul Valentin a fost apreciat ca un vestit făcător de minuni

Sfântul Valentin a fost apreciat ca un propovăduitor de seamă al Evangheliei. Totodată, Sfântul era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni și sunt recunoscute vindecările miraculoase ale Sfântului Valentin. În acest sens, este renumit un caz care a făcut vâlvă în acele timpuri: fratele tribunului roman Frontanus a fost vindecat de o boală gravă, fără leac în acea vreme. După această vindecare spectaculoasă, sfătuit de tribunul Frontanus, vestitul filozof Craton l-a chemat în ajutor pe episcop,  atunci când fiul său Cherimon s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care îi schimonosea trupul, așa cum susțin documentele vremii. De această dată, Sfântul Valentin s-a rugat pentru sănătatea pacientului său o noapte întreagă. Și minunea s-a împlinit!, deoarece Cherimon s-a însănătoșit complet. După această minune, întrega familie a filozofului  și discipolii acestuia s-au botezat.      

Ce spune legenda despre Sfântul Valentin

Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Valentin menţionează din ce cauză a apărut conflictul dintre împăratul Claudiu al II-lea  şi episcopul Valentin. Claudiu al II-lea era un împărat viteaz, împătimit să poarte războaie şi să-şi învingă rivalii. De aceea, el își dorea să aibă o armată puternică. Preocupat de această strategie, împăratul a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi, în comparaţie cu soldaţii căsătoriţi. În opinia împăratului, soldaţii familişti puneau pe primul plan familia, problemele căsătoriei şi ale copiilor. Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin a dezaprobat decizia împăratului.

Episcopul Valentin, un sfânt care a protejat dragostea curată  

În ciuda restricţiei impuse de împăratul Claudius al II-lea, episcopul Valentin a continuat să-i căsătorească pe ascuns pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Episcopul  Valentin considera că decretul emis de împăratul Claudius încuraja  desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, episcopul a încercat să-i convingă pe contemporanii săi cât de importante sunt valorile matrimoniale. Episcopul Valentin a protejat dragostea curată dintre tineri, care se împlineşte prin căsătorie. Tot legenda spune că în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, episcopul Valentin i-a cununat, în continuare, pe tinerii care plecau în armată și ar fi cununat un păgân cu o creştină. În același timp, se spune că el dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa şi că era un renumit vindecător de boli sufleteşti şi trupeşti.  

Împăratul i-a propus episcopului să se înroleze în armată

Împăratul i-a propus lui Valentin să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost învinuit de ”cununare religioasă”, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, Valentin a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: “Adu-ţi aminte de Valentinul tău!” Preotul Valentin a  preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu și  necăsătoriţi. El a fost executat în noaptea de 14 februarie în anul 273. Moaştele Sfântului Valentin sunt venerate şi în zilele noatre în  Biserica  Sfântul Valentin din localitatea Terni, Italia.

„Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”

La finalul scrisorilor adresate  din temniţă, celor pe care i-a iubit, înainte de a fi executat, Sfântul Valentin le adresa o rugăminte:  „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!”  

.În țara noastră există părticele din moaștele Sfântului Valentin

În țara noastră, în Biserica Delea- Nouă Calist din București sunt  ocrotite părticele din moaștele Sfântului Valentin, un martir romano-catolic. Acestea au fost oferite în dar, credincioșilor ortodocși de Episcopia din Terni  (Italia), în anul 2005.

În țara noastră mesagerul iubirii este Dragobetele

Şi în ţara noastră este sărbătorită Ziua îndrăgostiților. Mulți tineri  au adoptat această sărbătoare, chiar dacă Valentine, s” Day a stârnit un val de critici. În acelaşi timp,  în țara noastră mesagerul iubirii este Dragobetele, celebrat de români în data de 24 februarie.

Cum este sărbătorit Sfântul Valentin în alte ţări 

Sfântul Valentin în Slovenia

De Ziua Îndrăgostiţilor, slovenii muncesc câmpul. Considerat unul dintre sfinţii primăverii în Slovenia, Sfântul Valentin aduce “cheile rădăcinii”. Din această zi , plantele şi florile încep să crească. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii în podgorii şi la câmp. 14 februarie este ziua în care natura începe să se trezească la viaţă.

Valentine's Day în Japonia

În ziua de 14 Februarie există tradiţia ca femeia japoneză să -i ofere bărbatului un dar din ciocolată. Tipul ciocolatei oferite depinde de natura relaţiei. Astfel, giri-choko,  ciocolata normală, este oferită "din obligaţie",  şefilor, colegilor şi prietenilor. Honmei-choko (ciocolata  fină, de calitate superioară) se  oferă  iubitului, logodnicului sau soţului. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de gospodinele care le oferă.

Japonezii mai sărbătoresc şi reciproca acestei zile, pe 14 Martie, White Day, când vine rândul bărbaţilor să ofere cadouri femeilor. Dacă un bărbat care a primit ciocolata de la o femeie nu "înapoiază" cadoul, gestul este interpretat ca un semn de superioritate.  

În Danemarca şi Norvegia

 De Sfântul Valentin, familiştii îşi fac timp să  petreacă un moment romantic alături de persoana iubită.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5