Istoricul sărbătorii de Sfântul Ilie

Ultima actualizare:

    În fiecare an, la 20 iulie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul IlieFoto: doxologia.ro
În fiecare an, la 20 iulie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul IlieFoto: doxologia.ro

Creştinii îl cinstesc, luni (20 iulie), pe Sfântul Ilie Tesviteanul , profet din Vechiul Testament, considerat făcător de minuni, ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi. Este singurul proroc însoţit de crucea roşie în calendarul ortodox.

Sfântul Ilie a trăit cu 900 de ani înainte de Iisus Hristos, pe vremea regelui Ahab. Acesta şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria. Prorocul Ilie Tesviteanul a fost un mare făcător de minuni, atât în timpul vieţii, cât şi după ce s-a urcat la cer într-un car de foc. Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile”.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi şi a locuit în cetatea Tesve din Galaad, în Israel. În Cartea a treia şi Cartea a patra din Sfânta Scriptură, Sfântul Ilie Tesviteanul este considerat drept „văzătorul” de Dumnezeu. Patria sa a fost ţara Galaadului, învecinată cu cetatea Tzevi, de unde îi vine şi numele de Tesviteanul.

Sfântul Ilie a fost prezent pe Muntele Tabor, alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a schimbat la faţă înaintea apostolilor lui. Profetul a fost prezent lângă Dumnezeu în momentele de slavă, ca luptător neînfricat al Domnului.

Visul tatălui lui Sfântul Ilie

Potrivit tradiţiei creştine, Sovac, tată lui Sfântul Ilie, a visat la naşterea profetului, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul lui în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii au interpretat această viziune astfe: Dumnezeu l-a ales pe Sfântul Ilie pentru slujirea profetică.

În Vechiul Testament se istoriseşte cum Sfântul Ilie s-a dus la curtea regelui Ahab şi i-a vestit că Dumnezeu va pedepsi poporul, dacă nu se va lepădat de credinţa în zeul Baal. Pentru că regele şi oamenii lui au nesocotit cele vestite de Sfântul Ilie, a fost secetă trei ani şi jumătate.

Sfântul Ilie, înaintemergătorul Mântuitorului

Din cartea a IV-a Regi, aflăm că Sfântul Ilie a fost luat de un car de foc şi înălţat la cer, fără a trece prin moarte, după ce l-a lăsat ca urmaş pe Elisei. În tradiţia populară, se crede că acest lucru se datorează faptului că Sfântul Ilie va reveni pe Pământ la sfârşitu lumii, atunci când va anunţa a doua venire a Mântuitorului spre a judeca neamul omenesc.

În Sfânta Scriptură aflăm că Sfântul Ilie şi Enoh nu au cunoscut moartea, dar în momentul în care vor veni pentru a vestii lumii întoarcerea lui Hristos, se vor lupta cu Antichrist şi vor fi omorâţi de acesta. Sfântul Ilie şi Enoh vor fi înviaţi de Mântuitor, după ce Antichrist va fi învins.

Cum s-a înălţat Sfântul Ilie

Sfântul Ioan Gură de Aur a povestit că Sfântul Ilie a fost îmbrăcat de către Dumneze în haine îngereşti, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul afirmă că Sfântul Ilie şi Enoh au fost înălţaţi în lumea îngerilor. Sfântul Ilie nu a trecut prin moarte, ci a fost înălţat la cer, fiind considerat demn de vedea faţa cea adevărată a lui Dumnezeu.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net