Fructele de toamnă combat o varietate de boli

gutuile_jpg.jpg

Gutuile sunt un tonic pentru organism
Sursa foto: Adevărul.ro

În zilele friguroase, dieta cu fructe ne menține în formă. Terapeuții susțin că fructele de toamnă sunt depozite valoroase de vitamine, minerale, antioxidanți și flavonoide care au puterea să reducă efectul radicalilor liberi și stresul oxidativ, atât de nocive pentru sănătatea noastră.

Mai ales în sezonul rece, fructele de toamnă: merele,  perele, strugurii, gutuile, prunele și nucile au puterea să ne protejeze sănătatea și să stimuleze imunitatea.

Cura cu struguri este detoxifiantă și protejează inima

Strugurii sunt renumiți  pentru faptul că sporesc energia organismului;  ei au un aport  foarte mare de calorii ( 72 kcal /100 g). În același timp,  o cură cu struguri tonifică sistemul muscular și pe cel nervos, datorită complexului de vitamine  B, prezent în compoziția lor. Nutriționiștii susțin că o cură cu struguri este  în primul rând  detoxifiantă, protejează inima și previne  formarea cheagurilor de sânge la nivelul vaselor.  

Antioxidanții prezenți în compoziția strugurilor sunt de mare folos  organismelor obosite, epuizate, fiind  valoroși stabilizatori  în cazul proceselor degenerative  care-i afectează în mod special pe bătrâni. De asemenea, de la struguri putem beneficia de uleiul conținut de sâmburii lor, renumit pentru puterea acestora de a preveni accidentele vasculare. În același timp, specialiștii recomandă consumarea uleiului din sâmburi de  struguri presați la rece deoarece acesta previne ischemia cardiacă și  tulburările circulatorii, hipertensiunea sau tensiunea arterială oscilantă și reglează și  tranzitul intestinal. Efectele benefice ale acestui ulei  se datorează  grăsimilor nesaturate pe care le conține, substanțe  care ajută la păstrarea elasticității vasculare. Nutriționiștii europeni recomandă acest ulei persoanelor care au avut o dietă  în care a predominat carnea, prăjelile, uleiurile rafinate sau o dietă săracă în fibre.     

Gutuile tonifică organismul

În sezonul rece, gutuile trebuie introduse în dieta noastră. Aceste fructe sunt renumite prin complexitatea de  substanțe active  conținute: vitamine și minerale care, alături de  oligoelemente, de enzime și de fibre sunt un scut în fața bolilor care ne pândesc, sporind  imunitatea organismulu. De fapt, terapeuții apreciază că atât fructele gutuiului, cât și sâmburii,  frunzele chiar și scoarța  de pe  ramurile tinere, toate aceste părți componente au puteri vindecătoare. În acest fruct predomină Vitamina C și acesteia i se alătură și alte vitamine valoroase, precum A, B1, B2, B6, B9 și  B17, vitamină cu un  puternic efect antitumoral. Prin cantitățile semnificative de potasiu și magneziu conținute, gutuia protejează inima.

   

                                                     

Loading...