În Anul centenar 2018: Proiectul:” Biserici ale Bucureștiului” a fost demarat

Ultima actualizare:

    În  Biserica Sf. Nicoale Dintr-o-zi credincioșii primesc ajutorul așteptat  Sursa foto Ziarul Lumina jpg
În Biserica Sf. Nicoale Dintr-o-zi credincioșii primesc ajutorul așteptat Sursa foto Ziarul Lumina jpg

În cadrul unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, intitulat: „Biserici ale Bucureştiului” sunt prezentate lăcașurile ortodoxe de cult reprezentative pentru Capitală. În anul Centenarului Marii Uniri, acest proiect deosebit de important se concretizează prin Programul Cultural : București – Centenar (de Televiziunea B1) în colaborare cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic ( AMPT) – Primăria Capitalei.

Din proiectul ”Biserici ale Bucureștiului”, până în prezent au fost mediatizate următoarele biserici ortodoxe, reprezentative pentru  Capitală:  Biserica Sfântul Nicolae dintr-o zi, Mănăstirea Stavropoleos, Biserica Zlătari, Biserica Icoanei, Biserica Sfântul Ilie Gorgani, Biserica Sfânta Vineri, Biserica Domniţa Bălaşa. Proiectul își propune să evidențieze frumusețea unor monumente culturale ale Capitalei.

În Anul Centenar, mai multe evenimente cultural-religioase vor fi organizate de Patriarhia Română prin Arhiepiscopia Bucureștilor, deoarece Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Iată o biserică, monument istoric reprezentativ pentru Capitală

Biserica Sfântul Nicolae dintr-o zi

 Situată pe strada Academiei, la intersecția cu strada Biserica Enei, lângă  Institutul de Arhitectura "Ion Mincu", în spatele Universității  din București, biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae este un monument istoric specific pentru arhitectura brâncovenească. În apropiere de această biserică se mai aflau două lăcașuri de cult deosebite, demolate între timp: Biserica Enei și Biserica Sărindar.

La începutul secolului al XVII-lea, pe locul actualei biserici a fost ridicată o mică biserică din lemn, de postelnicul Neagu, fiul lui Mihaiu din Târgșor. Tradiția locală menționează că prima bisericuță a fost construita într-o singura zi, și de la acest aspect a primit și numele. Alte surse susțin că biserăcând  s-a început construcția ei.

Doamna Țării Românești a refăcut bisericuța din zid de cărămidă

Mai târziu, bisericuța a intrat în posesie Mariei, descendenta  primului ctitor, devenită ulterior soția voievodului Constantin Brâcoveanu și Doamnă a Țării Românești. Dar în  anul 1702, evlavioasa doamnă a considerat că bisericuța era "prea veche și prea mică" și a refăcut-o din zid de cărămidă cu ajutorul ipravnicului Enache Văcărescu  așa cum amintește pisania originală.

De-a lungul deceniilor, biserica a traversat numeroase evenimente și nu a fost ocolită nici de incendii, și nici de ruină. În anul 1916, sfântul lăcaș a fost declarat monument istoric, printr-un  înalt Decret Regal. .

Biserica a fost resfințită.

Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi a fost resfințită în ziua de 29 aprilie 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. cu prilejul împlinirii a 310 de existență și a terminarii lucrărilor de renovare. Cu ocazia resfințirii, biserica a mai primit un al doilea hram: Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în cinstea Mariei Brâncoveanu, ctitorul acestei biserici . Sfântul lăcaș a primit o părticică din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, la care se vor închina, și vor primi ajutor, sute și sute de credincioși..

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net