Turneul de la Wimbledon este singurul din circuit în care jucătorii evoluează în alb

Ultima actualizare:

    Martina Hingis și-a schimbat șepcuța în 2014Foto: Marian Burlacu
Martina Hingis și-a schimbat șepcuța în 2014Foto: Marian Burlacu

Cu o istorie care începe în 3 iulie 1877, turneul de tenis de la Wimbledon este cel mai vechi din câte s-au organizat vreodată. Iar trecerea timpului n-a făcut să dispară unele reguli impuse acolo.

Obligativitatea ca jucătorii să poarte un echipament de culoare albă, cum, de altfel, și se întâmplase până atunci, a fost decisă în 1963. Într-o perioadă în care, grație progreselor tehnologice, și tenisul se deschidea spre o paletă mai largă de culori și nuanțe în privința vestimentației. Și, din câte se spune, regula 9, ”predominatly in white” (predominat alb), a fost adoptată la Wimbledon la sugestia Reginei Elisabeta a II-a. O regulă care a fost oarecum ”îndulcită” în anii 90, când s-a vorbit despre ”almost entirely in white” (aproape în întregime alb). Și care a redevenit aspră în 2015, de când jucătorii trebuie să poarte alb în proporție de 99%.În tot această perioadă au existat, desigur, și derapaje. În 1979, americanca Betty-Ann Grubb-Stuart a apărut cu un șort, alb desigur, pe spatele căruia scria ”Watch It” (Privește)... În 2013, Roger Federer a fost nevoit să renunțe la pantofii care aveau ceva urme portocalii... Iar Eugenie Bouchard a fost obligată să treacă pe la vestiar fiindcă i s-a observat, sub tricou, o bretea a sutienului negru pe care-l purta. O mică furtună s-a iscat în 2015, când Maria Sharapova a apărut la Wimbledon, pe terenul principal, cu un șort orange pe sub fustă!  Iar de atunci oficialii sunt atenți și la culorile lenjeriei intime a jucătorilor... Au fost și cazuri în care oficialii au mai închis ochii. În 1980, de pildă, Bjorn Borg și John McEnroe au disputat o superbă finală purtând echipament alb, dar în tricouri cu dungi de culoare roșie, albastră, verde… La fel s-a întâmplat în 1987, când Pat Cash, victorios în fața lui Ivan Lendl, s-a și cățărat în Loja Regală sub privirile uimite ale Ducesei de Kent. Iar dacă Andre Agassi a evitat până în 1992 să participe la turneu tot din motive vestimentare, Serena Williams nu s-a sfiit să poarte o bentiță de păr lila în 2012. 

Pe alb nu se văd urmele de transpirație

O posibilă explicație pentru ținuta de culoare albă a jucătorilor de tenis ar fi că acest sport s-a jucat vara în Regatul Unit, de pe la începutul secolului al XX-lea. Iar vara și în Insulă se purta o ținută lejeră, de culoare deschisă, care să nu atragă razele soarelui. O altă opinie este că albul, pe lângă faptul că inspiră eleganța, ascunde cel mai bine urmele de transpirație. 

Hingis a fost nevoită să-și schimbe șapca

Controalele sunt atât de stricte la Wimbledon încât în 2014, Martina Hingis a fost nevoită să-și schimbe șepcuța. Albă, desigur, aceasta avea conturat pe ea numele unei firme... Ori, se știe, la turneul londonez nu sunt premise afișele sau mesajele publicitare. 

Prin ce este unic turneul de tenis de la Wimbledon:- Jucătorii și jucătoarele poartă întotdeauna echipament de culoare albă.- Meciurile se dispută de la prima ediție, din 1877, numai pe iarbă- Este singurul turneu de Mare Șlem care nu e organizat de federația națională, ci de un club: All England Lawn Tennis and Croquet Club- Capii de serie nu sunt stabiliți întotdeauna ținându-se cont de clasamentul mondial, membri All England Club putând oferi acest statut unor jucători în funcție de cartea lor de vizită și de personalitatea lor.- Trofeul este oferit de ducele și ducesa de Kent. Nu se oferă niciodată cec-ul în fața publicului.- Câștigătorul ediției precedente dispută primul meci pe terenul numărul 1, la ora 14.00.- Panourile publicitare nu sunt permise în jurul terenurilor.- Câștigătorii turneului devin membri pe viață la All England Club.- nu se joacă niciodată în duminica dintre prima și a doua săptămână. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net