Arena cu numărul 1 de la Wimbledon, refăcută cu 78 milioane de euro

Ultima actualizare:

    Și terenul numărul 1 de la Wimbledon va putea găzdui meciuri de tenis și pe ploaieFoto: Guliver / GettyImages
Și terenul numărul 1 de la Wimbledon va putea găzdui meciuri de tenis și pe ploaieFoto: Guliver / GettyImages

Cu o capacitate de 12.345 de locuri, Terenul nr. 1 de la Wimbledon beneficiază din acest an de un acoperiș retractabil. Acesta a fost refăcut, iar costurile de construcție au fost de 78 milioane de lire sterline

Reconstruită din 2014 încoace, arena denumită ” No. 1 Court” a fost inaugurată în luna mai, la eveniment participând o serie de mari campioni ai tenisului mondial. Cum turneul de Mare Șlem de la Wimbledon a fost afectat deseori de vremea ploioasă, dar și de valuri de caniculă tot mai frecvente și în Insulele Britanice, organizatorii au luat măsuri. Și după ce au înzestrat ”Centralul” (Centre Court) cu un acoperiș retractabil, în 2009, au decis să realizeze unul asemănător și pentru a doua arenă de la  All England Lawn Tennis and Croquet Club. Lucrările de refacere au debutat după ediția din 2014, în fiecare an fiind consolidată câte o latură a incintei. Astfel încât operațiunea de construcție n-a perturbat disputarea meciurilor acolo la ultimele patru ediții ale turneului. Apoi, după disputele din 2018, s-a trecut la amplasarea acoperișului. Iar la mijlocul lunii mai arena refăcută a fost inaugurată printr-un concert al britanicei Paloma Faith, precum și cu câteva meciuri demonstrative de tenis la care au participat Martina Navratilova, John McEnroe, Goran Ivanisevic, Pat Cash și Kim Clijsters. Folosit atât pentru meciurile din turneul de la Wimbledon, cât și pentru disputele din Cupa Davis (acestea nu s-au desfășurat niciodată pe ”Central”), Terenul Numărul 1 a fost inaugurat în 1997. Cu o capacitate de 12.345, arena a înlocuit-o atunci pe aceea amenajată în 1924 și care avea o capacitate de 3.250 de locuri, mărită în timp până la 7.328. Renovarea arenei și înzestrarea ei cu acoperișul retractabil a costat circa 70 de milioane de lire sterline. Prin comparație, refacerea Arenei Centrale a scos din conturile deținătorilor bazei cu 30 de milioane mai mult.  

Australienii au fost primii care ”și-au tras” acoperiș

Primii care au dotat cu acoperiș arenele de tenis din cadrul complexelor în care se desfășoară turnee de mare șlem au fost australienii. În 1988, când s-a inaugurat ”Rod Laver Arena” din Melbourne, lumea întreagă a fost uluită să afle că aceasta se putea transforma într-o sală în caz de vreme rea. Și aceasta deși avea încă de pe atunci 15.000 de locuri. Între timp, australienii au acoperit alte două terenuri principale. Același lucru făcându-l și englezii, la Wimbledon, din acest an. Și în timp ce la US Open există acoperiș pe ”Arthur Ashe” Stadium, la Roland Garros urmează să fie montat unul pe ”Philippe Chatrier”. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net