A murit Constantin ”Pilică” Popescu, cel mai titrat antrenor din handbalul nostru, la feminin

Ultima actualizare:

    Constantin Popescu a câștigat trei titluri mondiale cu echipa feminină de handbal a RomânieiFoto: Adevărul
Constantin Popescu a câștigat trei titluri mondiale cu echipa feminină de handbal a RomânieiFoto: Adevărul

Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși antrenori din handbalul mondial, Constantin ”Pilică” Popescu a murit astăzi, la aproape două luni după ce a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani.

Jucător de handbal la Clubul Sportiv Universitar București, s-a evidențiat ca antrenor în sportul cu mingea mică. A câștigat trei titluri de campion mondial cu echipa feminină a României, două la varianta în 11 jucătoare (1956 şi 1960) şi unul la aceea în 7 (1962), obținând și o medalie de argint (1973). De asemenea, a reușit cea mai bună clasare a echipei feminine a țării noastre la Jocurile Olimpice: locul 4 la Montreal, în 1976.

Și la nivel de formații de club Constantin Popescu a excelat. În 1961, ca antrenor al Științei București, a câștigat prima ediție a Cupei Campionilor Europeni. În 1984, a cucerit Cupa IHF cu Chimistul Rm. Vâlcea (cum se chema pe atunci Oltchim). 

Ca preşedinte al Comisiei de Istorie şi Statistică a Federaţiei Române de Handbal, Constantin Popescu a realizat mai multe ediții ale istoriei acestui sport în țara noastră. 

Pe când era student la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), colegii l-au poreclit „Pilică”, după latinescul pilus (păr), fiindcă avea o podoabă capilară deosebită. 

În 1960, lui Constantin Popescu i s-a conferit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” pentru medaliile de aur de obţinute la Campionatele Mondiale în 11 jucătoare din 1956 şi 1960. În anul 2000, a primit Crucea naţională Serviciul Credincios Clasa a II-a, conferită de preşedintele Emil Constantinescu prin Decretul nr. 563 din 1 decembrie 2000 „pentru obţinerea unor rezultate sportive deosebite”. Într-o ceremonie desfăşurată pe 11 iunie 2009, Constantin Popescu a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Sportiv" Clasa I „în semn de înaltă apreciere a contribuţiei avute în planul pregătirii mai multor generaţii de campioni [...]”.

Înmormântarea va avea loc duminică, la Cimitirul Ghencea civil.

Federaţia Română de Handbal a anunţat că toate meciurile din competiţiile interne programate în perioada 02 – 11 noiembrie 2018 vor începe cu un moment de reculegere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
profimedia 0871124364 jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Jose Mourinho (EPA) jpg
Real Madrid (EPA) jpg
Andy Murray (EPA) jpg
Gloria Buzau Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Andres Sfait (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net