Încă o gimnastă face dezvăluiri: "De foame, mi-am băut cerneala din călimară"

Ultima actualizare:

    Anamaria Sanda, fostă gimnastă, actual jurnalistFoto: arhivă personală
Anamaria Sanda, fostă gimnastă, actual jurnalistFoto: arhivă personală

Anamaria Sanda este în prezent jurnalist, dar în anii '90 a cochetat cu Școala de la Deva, unde au făcut performanță gimnastele de aur ale României. Cartea Mariei Olaru, "Prețul aurului. Sinceritate incomodă", în care aceasta a făcut dezvăluiri dureroase și cutremurătoare despre felul în care antrenorii Bellu și Bitang se purtau cu ea, le-a determinat și pe alte gimnaste să iasă la rampă cu poveștile lor.

Anamaria Sanda lucrează acum ca jurnalistă la Vocea străzii, dar comentariile Mariei Olaru au făcut-o să rememoreze clipe îngrozitoare, cu bătăi, înjurături și foamete. "Mi-am adus aminte de toate: de bătăi, de jigniri, de foamea aia cruntă, care mă făcea să ascund coji de pâine în sân și mai apoi sub pernă, de pastilele de slăbit date unui copil de opt ani, de înjurături. De perioada când am fost bolnavă de varicelă și ”m-au uitat două zile” închisă într-o cămăruță de la ultimul etaj al internatului, iar când și-au adus aminte de mine eram toată numai friguri, deliram și făcusem pe mine, iar ”o colegă de suferință” mă supraveghea", și-a începăut Sanda teribila confesiune.

Nu numai pedagogii și antrenorii o loveau și îngenuncheau cu ploi de cuvinte grele, ci și colegele mai mari, care profitau de cele mici și fără curaj, punându-le să le spele chiloții și șosetele.

A ajuns să urască gimnastica și ciocolata

Deși au trecut 20 de ani de la îngrozitoarele întâmplări, Anamaria nu poate uita cum a fost nevoită să mănânce pastă de dinți sau să bea cerneală, întrucât era la limita puterilor. Mai mult, la 8-9 ani, când un copil începe cu adevărat să se bucure de cele mai frumoase clipe din viață, Sanda trimitea acasă scrisori prin care amenința că se sinucide, căci nu mai putea suporta atmosfera, umilințele și cuvintele murdare care o aveau ca țintă. Nu a mai rezistat și a plecat, urmărită mereu de vorbe care îi reproșau că nu a făcut sacrificii pentru a fi în top, la Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice.

Mai mult, dulcele interzis sportivelor de performanță, ciocolata, i s-a dat chiar de către antrenori, dar a fost pusă să o mănânce în fața celorllate fete. Fără a le dă măcar un colț. Când i s-a mai promis o alta, dar nu a executat corect salturile, a primit bătaie în loc de ciocolată.

Totul a făcut-o pe Anamaria Sanda să renunțe nu doar la a practica gimnastica, ci și la a o mai urmări, întrucât "știu ce se ascunde în spate: cât sacrificiu, ce dureri, lacrimi ascunse, vorbe nespuse sau vorbe frumoase spuse doar în fața camerelor de filmat, mândrie mimată doar la suprafață. Ele, campioanele, au fost mult mai tari decât mine. Ele au rezistat până la capăt. Eu nu. Nu a fost de mine."

Fosta gimnastă crede că Maria Olaru și curajul ei nu ar trebui condamnate, ci din contră, apreciate că dezvăluie cum stă treaba în acest sport, că nu e totul numai lapte și miere și că realitatea din spatele medaliilor de aur este cruntă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net