Imagine emoționantă din tinerețea lui Ivan Patzaichin, alături de tatăl lui: „M-am întrebat dacă m-am născut pe uscat sau în barcă”

Ultima actualizare:

    Ivan Patzaichin a muritFoto: Arhivă
Ivan Patzaichin a muritFoto: Arhivă

Marele campion Ivan Patzaichin a murit la vârsta de 71 de ani, însă în urma sa au rămas titlurile, medaliile și proiectele în care acesta s-a implicat, de-a lungul vieții sale.

Ivan Patzaichin a fost numit omul Deltei Dunării, fiind, de altfel, cel mai bun ambasador al acestor locuri. Aşa s-a născut și un proiect de-al său, denumit, „Delta vie“, în cadrul căruia campionul şi-a stabilit mai multe priorităţi, dintre care amintim:

Resursele Deltei să aducă prosperitate localnicilor. Investiții în dezvoltarea capacității de prelucrare a materiilor prime din Delta și dezvoltarea de branduri locale. Să iasă cât mai puțînă materie primă din Delta fără valoare adăugată (peste, animale vii, lemn, stuf, papură, legume, fructe, etc). 

Un transport pe apă economic și eficient pentru localnici și turiști. Dezvoltarea unui plan de mobilitate la nivelul Deltei Dunării care să conducă la crearea unui sistem de transport modern și ecologic - de tip Soft Mobility - conectat la cel European aflat în derulare -TransDanube.  

Modernizarea satelor păstrând identitatea locală - Introducerea conceptului de Peisaj Cultural ca instrument de dezvoltare a zonei, aducând confortul secolului 21 în satele Deltei, păstrând caracterul și specificul local. Găsirea de soluții inovative eficiente economice și flexibile pentru apă curentă și canalizare, infrastructură de orice tip (trotuare, drumuri, piste biciclete, porturi, rețele, clădiri publice, etc)

Dezvoltarea ecoturismului cu capacitatea de creștere cea mai mare - pe baza de servicii oferite de localnici printr-un plan eficient de vizitare și exploatare a biodiversității oferind experiențe unice turistice dar protejând patrimoniul natural unic.

Sprijinirea tradițiilor locale prin inovație și marketing – Dezvoltarea unei economii locale inovative ce nu ține de sezonalitate - construcții de case, construcții de ambarcațiuni, design și mobilier, pentru piață locală și internațională, etc.

Recuperarea tradiției de campioni la caiac canoe în Deltă – prin crearea de centre de inițiere pentru copii și realizarea primului Canal Olimpic Eco din lume, cu potențial de a atrage mari competiții internaționale și de a deveni un important motor economic pentru zonă.

„Toată viața mi-am petrecut-o pe apă sau pe lângă apă, ba chiar m-am întrebat dacă m-am născut pe uscat sau în barcă, pentru că, în perioada aceea, la Mila 23 inundațiile erau foarte frecvente și apa intra în case, de câteva ori pe ani, cu tot cu pești.

Oamenii Deltei au știut mereu cum să se adapteze la astfel de situații pentru că au fost conștienți că „balta” e principala lor sursă de venit. Însă cu cât ne modernizăm, cu atât ne îndepărtăm de învățăturile mai vechi. Nu e rău, dar, dacă nu suntem atenți, uneori uităm și cât de importantă e apa pentru noi.

De Ziua Mondială a Apei vă invit să vă gândiți ce înseamnă apa pentru fiecare dintre voi, ce ați putea face pentru a o proteja și vă îndemn să o prețuiți cât mai mult. Fotografie cu tata, în lotcă”, scria, recent, pe contul său de socializare campionul, alături de o imagine din tinerețe, în care apărea alături de tatăl său.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net