Antrenorul de handbal Bogdan Macovei a murit la 67 de ani

macovei-bogdan.jpg

Bogdan Macovei
Bogdan Macovei

Antrenor al reprezentativei feminine de handbal a României care a ocupat locul 4 la Campionatul Mondial din 1999, BOGDAN MACOVEI s-a stins din viață la 67 de ani. Fostele sale eleve, cei care i-au fost colaboratori în sport și-au exprimat regretul pentru dispariția tehnicianului care a mai pregătit echipele Oltchim Rm. Vâlcea și Kometal Skopje, precum și naționala Macedoniei.

Tristul anunț a fost făcut de familie. "Azi dimineaţă soţul meu mult iubit, Bogdan Macovei, a părăsit această lume pentru una mai bună şi mai blândă! Va trebui să învăţ să trăiesc fără prezenţa lui fizică! Dar el va rămâne mereu lângă mine! Drum bun în eternitate, iubirea mea!”, este mesajul soţiei lui Bogdan Macovei, Sabina.
Componentă a naționalei care a ocupat locul 4 în 1999, alături de Luminița Huțupan, Alina Dobrin, Steluța Lazăr și Cristina Vărzaru, Carmen Amariei a declarat pentru News.ro: ”L-am venerat şi l-am iubit ca antrenor şi om. Sunt şocată. Este un om care va fi pentru totdeauna în mintea şi sufletul meu. Nu am mai apucat să bem o cafea, aşa cum ne plănuisem, să mai stăm să depănăm amintiri sau să primesc sfaturi. Nu am ştiut niciodată că ar fi bolnav, el nu se plângea niciodată şi nu a spus că ar avea probleme grave”.
Născut în 3 martie 1953, în comuna Drăgoieşti, județul Suceava, Bogdan Macovei a fost absolvent al Institutului de Cultură Fizică (actualul UNEFS), specializarea handbal. Ca
profesor- antrenor, și-a început activitatea la CSŞ 2 Bucureşti, unde a avut bune rezultate cu echipele de junioare (1976-1984). A fost antrenor şi la lotul B de junioare (1980-1984). În 1984, a fost transferat la Centrul de pregătire a loturilor naţionale al Consiliului Național de Educație Fizică și Sport. A deţinut funcţia de antrenor federal la FR de Handbal, răspunzând de problemele handbalului la feminin (1984-1989). Cu lotul naţional feminin, a avut o serie de realizări: locul 1 la Turneul Prietenia, în 1985 (după prima victorie împotriva echipei URSS), medalii la Jocurile Balcanice,  calificarea în grupa A la CM din Danemarca (1989), clasarea pe locul 7 în grupa A la CM din Coreea, în 1990, cucerirea trofeului la prima ediţie a “SuperCupei Mondiale”, în Germania (1992). A mai fost antrenor al Selecţionatei Europei (1993).
Ajuns în Macedonia, a antrenat echipele Tutunski Kombinat Prilep şi Kometal G- Petrov, precum şi echipa naţională (1994-1998). Cu aceasta din urmă a ocupat locul 7 la CM din Germania (1997), fiind declarat antrenorul anului în fosta republică iugoslavă. În 1998, a calificat Macedonia la CE. 
Reîntors în ţară (1998), a fost numit antrenor al echipei Oltchim  Rm. Vâlcea, cu care a cucerit titlul naţional și Cupa României. În calitate de antrenor al echipei României, o califică la CM 1999 din Norvegia, unde se clasează pe locul 4. Ceea ce i-a dat dreptul să participe la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, unde a ocupat locul 7.  
A fost membru al Comisiei de arbitraj al Federației Europene de Handbal (EHF), între 1990 și 1996. Din 1991, a fost lector EHF pentru antrenori. A participat la cursurile internaţionale de handbal (1987, 1988, 1989, 1990) organizate în Franţa, Germania, Turcia, precum şi de către Solidaritatea Olimpică. A deţinut titlul de Antrenor Emerit.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei. 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1