Ana Porgras, campioana fără familie

Ultima actualizare:

Copila, plecată din Galaţi acum trei ani, provine dintr-o familie destrămată şi a avut condiţii materiale grele. Drumurile gimnastei fără copilărie pornesc acum din cantonamentul de la Deva şi tot acolo se întorc, după fiecare performanţă.

"Dedic această medalie antrenorului Nicolae Forminte - cadoul meu de ziua lui - dar şi familiei mele", rostea Ana imediat după ce cobora de pe podiumul de premiere la Londra.

Cuvinte simple la prima vedere, dar care spun enorm despre furtuna din sufletul ei. Are o nouă familie, cea de la lot, dar tânjeşte la vremurile când avea o familie adevărată.

Părinţii s-au despărţit în urmă cu aproximativ opt ani, dar nu înainte ca certurile dintre ei să fie pe punctul de a o răpi gimnasticii.

Prima dată când a vrut să renunţe era doar în clasa întâi, episod care s-a repetat prin clasa a patra.

Antrenorii Paul şi Agripina Gâlea, care au avut grijă de Ana, împreună cu învăţătoarea Fănica Diaconu, încă de când aceasta avea numai patru ani, au reuşit totuşi să-i convingă părinţii să o lase să continue.

Ana are o soră mai mare iar mama lor a fost nevoită la un moment dat să plece să muncească în Italia, pentru a avea bani să-şi crească fetele. Sora gimnastei a fost lăsată în grija unchiului din Bârlad, când Ana ajunsese la lotul naţional de junioare de la Oneşti.

Tatăl este plecat şi el în lumea largă. Nici nu se ştie unde. S-a întâmplat să treacă şi aproape un an fără ca Ana să-i audă măcar vocea la telefon. Gimnasta a fost adoptată de lotul olimpic de la Deva, unde îşi petrece tot timpul.

Acolo doarme, acolo mănâncă, acolo învaţă, acolo îşi serbează ziua de naştere, acolo îşi face vacanţele.

Pentru ea, cuvântul „acasă" nu mai are aproape nicio legătură cu locul unde s-a născut. Doar foştii colegi de clasă şi recunoştinţa faţă de antrenorii care au lucrat cu ea nouă ani, o mai aduc în Galaţi.

A învăţat gimnastica pe aparate vechi de 40 de ani

Sala de gimnastică în care s-a antrenat Ana Porgras are un aspect îngrijit, primitor. Dar este foarte frig. Pe paralele este agăţat un termometru ce indică 12˚C. Antrenorul Paul Gâlea îşi îndeasă fesul pe urechi, iar soţia sa, Agripina, îşi trage gulerul de la cojoc peste obraji.

"Acum e bine, dar să veniţi vara. Geamurile nu se deschid, se face igrasie şi miroase groaznic", a început Paul Gâlea să-şi verse oful. "Sala e din 1974. Am 58 de ani şi tot pe aceste parate am lucrat şi când eram eu sportiv. Sunt dinainte de 1970", a spus Paul Gâlea.

VIDEO: Urmăreşte-o aici pe Ana la paralele, în finala de la Mondialele de Gimnastică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Evan Ndicka (Youtube) jpg
tartan track 2678544 1280 jpg
zeta grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net