Premieră: Patru spitale au reușit să sară peste trei etape de acreditare. Ce au fost obligate să remedieze

spital-medici.jpg

Medici în spital
Copilul este susținut în viață de aparate
foto: captura Facebook

Patru spitale din România, două de stat și două private au reușit să treacă de la categoria a V-a de acreditare, la categoria a II-a. Agenția Națională de Management în Sănătate (ANMCS) transmite că este de fapt o premieră în procentul de acreditare a spitalelor. Acestea au avut de remediat multe neconformități, de la verificarea competențelor medicilor, până la aplicarea planului de audit clinic.

Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și Centrul Medical de Evaluare Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare pentru Copii și Tineri Cristian Șerban din Buziaș, județul Timiș sunt primele spitale de stat care reușesc performanța de a trece din categoria a V-a de acreditare, adică decizia de prelungire a deciziei de acreditare, la categoria a II-a, ceea ce înseamnă, de fapt, ”acreditat cu recomandări”.  Și două clinici private, una din Craiova, județul Dolj, cealaltă din Baia Mare, județul Maramureș, au primit acreditare nivelul II, după ce au remediat mai multe neconformități.

Ce au remediat spitalele

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”din Suceava a fost acreditat la categoria a II-a, după ce, potrivit Agenției Naționale de Management în Sănătate, a înregistrat progrese la planul de audit clinic și aplicarea acestuia pentru evaluarea eficacității și eficienței protocoalelor și diagnosticelor. Spitalul este cea mai importantă unitate sanitară din judeţ. Are o capacitate de 1.200 de paturi și acoperă majoritatea patologiilor deservite la nivel naţional de spitalele judeţene, conform spitaluljudeteansuceava.ro. Spitalul deține 14 săli de operații și 42 medici chirurgi.

Citește și: Aşa va arăta heliportul care va fi construit pe acoperişul Spitalului de copii „Marie Curie”

O altă unitate sanitară de stat este Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie Medicală Specifică şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban” din Buziaș, județul Timiş. Acesta avut de îmbunătățit verificarea competențelor certificate ale personalului și a instruit angajații cu privire la reglementările ce stabilesc condițiile în care depășirea competențelor este permisă în interesul pacientului.

Spitalul are o capacitate de 50 de locuri și este încadrat cu o echipă terapeutică experimentată, complexă, compusă din medici specialiști de diabet, nutriție și boli metabolice,  pediatri, hematolog, nutriționist, psiholog, educatori, kinetoterapet, fizioterapeut și asistenți medicali calificați. Centrul funcționează tot timpul anului,  în serii cu durată de 10-14 zile, pentru copii și  tineri cu vârsta până la 44 de ani.

Citește și: Cum va arăta şi cât va costa Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi

Celelate două sunt clinici private. Pentru a fi acreditată în categoria a II-a, cea din Baia Mare, județul Maramureș, a avut de a instruit medicii cu privire la utilizarea unitară a criteriilor de stabilire a modalității de rezolvare a cazului, la evaluarea inițială a pacienților și din punct de vedere al riscului infecțios, la evaluarea pacientului în funcție de particularitățile imediate de îngrijire (modalitate de transport pe secție, dietă, tip pat, tip saltea- toate acestea fiind consemnate pe foaia de observație). Unitatea a reușit și integrarea unei funcții de psiholog / asistent social care este implicat în asigurarea continuității îngrijirilor;

Clinica privată din Craiova, din județul Dolj a pus în aplicare procedura de informare cu privire la introducerea unui nou produs antibacterian, a elaborat protocoalele privind bunele practici în utilizarea antibioticelor, realizate împreună cu medicul infecționist și a introdus ca regulă  aplicarea criteriilor  după care se stabilesc  intervențiile, procedurile și manevrele care necesită antibioprofilaxie.

În toată țara, din  120 de spitale încadrate în categorii de acreditare în ciclul al II lea , 20 de unități sanitare sunt încadrate  în categoria a II a.

Citește și: Cum arată spitalul de lux în care a născut Meghan Markle. Cât costă o noapte de spitalizare

Acreditarea unităților sanitare este procesul de validare a conformității caracteristicilor serviciilor de sănătate furnizate de unitățile sanitare din România cu standarde de acreditare adoptate de către ANMCS și aprobate în condițiile legii. Unitățile sanitare sunt clasate pe categorii de acreditare pentru a  conferi încredere în competența tehnico-profesională și organizatorică a acestora.

Anul acesta, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut mai multe controale la spitale din țară. La multe dintre acestea a găsit nereguli mari și a cerut, în câteva cazuri, chiar retragerea acreditării acestora.

Citește și: Probleme în Sănătate. Ministrul Sorina Pintea ar putea cere retragerea acreditării a două spitale

Citește și: Alertă de securitate informatică! Patru spitale din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba, ”infectate” cu un virus cibernetic

 

Loading...

Citește și

  • Scandalul dezinfectanţilor diluaţi arată o altă hibă a sistemului de sănătate: acreditările spitalelor sunt făcute pe genunchi. În mai multe spitale acreditate anul trecut, şi chiar în cursul acestui an, au fost depistate infecţii periculoase, informează adevarul.ro.

  • foto

    Imagini şocante au fost înregistrate de un pacient la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Un medic a devenit agresiv cu un pacient după ce acesta din urmă i-a atras atenţia că un alt bărbat a intrat înaintea lui, deşi el aştepta în faţa cabinetului de mai mult timp. Pacientul a înregistrat totul şi a pus imaginile pe Facebook.

  • Caz cutremurător! O copilă a fost trimisă la şase spitale din patru oraşe pentru analize, iar acum se află la Terapie Intensivă, în stare gravă. Mama fetiţei aşteaptă acum pe holurile Spitalului Judeţean din Craiova, sperând într-o minune. Micuţa de 3 ani suferă de gripă şi e ventilată mecanic.

  • pacienta, antugel, infarct, spitale, ambulanta

    O femeie în vârstă de 46 de ani din municipiul Iaşi a murit în condiţii ciudate, după ce a fost plimbată prin trei spitale din oraşul reşedinţă de judeţ. Femeia a fost transportată iniţial de un membru al familiei la Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iaşi, după ce ar fi fost găsită inconştientă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1