Povestea pacientei de 95 de ani cu o tumoră gigant, operată cu succes la Spitalul Universitar

medici-opereaza.jpg

Echipa de medici de la Spitalul Universitar de Urgență București au reușit să opereze tumora gigant a femeii de 95 de ani
Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență au operat cu succes o tumoră gigant
foto: SUUB

O echipă de medici de la Spitalul Universitar din București a reușit să îndepărteze cu succes o tumoră gigant pe care o pacientă de 95 de ani o avea la nivelul feței. Femeia trăia cu această problemă de 50 de ani. A ajuns pe masa de operație cu doar puțin timp înainte să fie prea târziu.

Potrivit unui comunicat al Spitalului de Urgență Universitar București, echipa care a făcut operația complicată a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă, dr. Bogdan Bănică, medic primar Chirurgie Oromaxilofacială, şi dr. Liviu Dan Stan, ATI.
Tumora avea dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. "Am efectuat rezecţia completă a formaţiunii tumorale, cu disecţia minuţioasă a ramurilor nervului facial şi a vaselor de sânge, inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucţia ramurilor orbito-faciale şi zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele şi pacienta se va putea externa. În funcţie de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni şi oromaxilofaciali şi medicul oncolog", a explicat dr.Mihaela Zaharia.

Tumora gigant de 50 de ani

Fevronia Breahnă (95 de ani) este veterană de război și fostă asistentă medicală.  Ea a ajunsrecent la SUUB în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. Tumora avea o evoluţie de peste 50 de ani şi era ulcerată. La prezentarea în UPU pacienta avea anemie.

Potrivit femeii, totul a început când ea avea vârsta de 35 de ani. Atunci a avut o otită și apoi a rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre. ”N-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul și n-a fost bine că am stat atât de mult”, spune femeia. 

Povestea Fevroniei Breahnă, pacienta căreia i s-a operat tumora gigant

La cei 95 de ani, veterană de război fiind și fostă asistentă medicală,  Fevronia Breahnă este un pacient model al Spitalului Universitar de Urgență București. În fiecare dimineață își face patul, are grijă ca totul să fie bine aranjat în jurul ei și respectă cu strictețe indicațiile medicilor. 

tumoare-gigant-la-fata.jpg

Pacienta de 95 de ani, Fevronia Breahnă, a ajuns la spital abia când situația s-a agravat
Fevronia Breahnă a fost asistent medical. Ea se luptă cu tumora de 50 de ani
foto: Spitalul Universitar de Urgență București

”Medicii și asistentele au fost fără reproș. Nota 10, tuturor”, spune pacienta care s-a împrietenit repede cu personalul medical.

Citește și: Georgiana va pleca în Germania ca să scape de tumoră
A lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. A început serviciul la Spitalul Brâcovenesc (care a fost ridicat în anii 1835 -1838 și demolat în 1984).

Cel de-al Doilea Război Mondial a prins-o la serviciu. "Mi-aduc aminte și acum cum picau schije din proiectile pe paturile spitalului. Era să pice și acoperișul pe noi. Jumătate din personalul spitalului a fugit din calea terorii. Eu am rămas. Nu îmi era teamă. Sunt o persoană credincioasă și m-am rugat mult", povestește Fevronia Breahnă. Vorbește încet și spune cu regret că din când în când memoria nu o mai ajută.

Cum a devenit asistent medical

Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoșani,  Fevronia a fost nevoită să se mute cu familia la București, o dată cu începerea războiului. A urmat timp de 3 ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern și bine utilat spital al Bucureștiului. "Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată și 72 de ore, fiindcă am ținut locul unei colege, dar eram tânără și rezistam. În sala de operație trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă", mărturisește femeia. Recunoaște că și acum își găsește mereu de lucru prin casă, doar ca să nu stea. Când se odihnește, citește. Are abonament la o revistă de istorie și urmărește mai toate dezbaterile televizate, fiindcă spune că-i place politica. 

Ten de invidiat la 95 de ani

Fevronia Breahnă are un ten demn de invidiat pentru vârsta dumneaei. A mărturisit că are și un secret: "multe fructe...le tăiam și mă dădeam cu ele pe față, la fel și cu spumă de la lapte. După ce laptele dădea în foc, luam spuma și mă dădeam cu ea pe față pentru un ten luminos". 

Loading...

Citește și

  • rona hartner spital

    Diagnosticată cu tumoră la colon, Rona Hartner (45 ani) și-a petrecut ultimele două nopți la spital, alături de logodnicul ei, Herve.

  • O veste-şoc a întristat recent lumea mondenă. La începutul acestei săptămâni, îndrăgita Mirabela Dauer a ajuns pe masa de operaţie, pentru că medicii i-au descoperit la rinichi o piatră, dar şi o tumoră. Din păcate, asta nu e tot, iar Click! îţi prezintă adevărul despre starea de sănătate a cântăreţei noastre.