Povestea pacientei de 95 de ani cu o tumoră gigant, operată cu succes la Spitalul Universitar

Ultima actualizare:
Fevronia Breahnă a fost asistent medical. Ea se luptă cu tumora de 50 de ani
Fevronia Breahnă a fost asistent medical. Ea se luptă cu tumora de 50 de ani

O echipă de medici de la Spitalul Universitar din București a reușit să îndepărteze cu succes o tumoră gigant pe care o pacientă de 95 de ani o avea la nivelul feței. Femeia trăia cu această problemă de 50 de ani. A ajuns pe masa de operație cu doar puțin timp înainte să fie prea târziu.

Potrivit unui comunicat al Spitalului de Urgență Universitar București, echipa care a făcut operația complicată a fost condusă de dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă, dr. Bogdan Bănică, medic primar Chirurgie Oromaxilofacială, şi dr. Liviu Dan Stan, ATI.Tumora avea dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. "Am efectuat rezecţia completă a formaţiunii tumorale, cu disecţia minuţioasă a ramurilor nervului facial şi a vaselor de sânge, inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucţia ramurilor orbito-faciale şi zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele şi pacienta se va putea externa. În funcţie de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni şi oromaxilofaciali şi medicul oncolog", a explicat dr.Mihaela Zaharia.

Tumora gigant de 50 de ani

Fevronia Breahnă (95 de ani) este veterană de război și fostă asistentă medicală.  Ea a ajunsrecent la SUUB în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. Tumora avea o evoluţie de peste 50 de ani şi era ulcerată. La prezentarea în UPU pacienta avea anemie.

Potrivit femeii, totul a început când ea avea vârsta de 35 de ani. Atunci a avut o otită și apoi a rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre. ”N-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul și n-a fost bine că am stat atât de mult”, spune femeia. 

Povestea Fevroniei Breahnă, pacienta căreia i s-a operat tumora gigant

La cei 95 de ani, veterană de război fiind și fostă asistentă medicală,  Fevronia Breahnă este un pacient model al Spitalului Universitar de Urgență București. În fiecare dimineață își face patul, are grijă ca totul să fie bine aranjat în jurul ei și respectă cu strictețe indicațiile medicilor. 


    Fevronia Breahnă a fost asistent medical. Ea se luptă cu tumora de 50 de anifoto: Spitalul Universitar de Urgență București
Fevronia Breahnă a fost asistent medical. Ea se luptă cu tumora de 50 de anifoto: Spitalul Universitar de Urgență București

”Medicii și asistentele au fost fără reproș. Nota 10, tuturor”, spune pacienta care s-a împrietenit repede cu personalul medical.

Citește și: Georgiana va pleca în Germania ca să scape de tumorăA lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. A început serviciul la Spitalul Brâcovenesc (care a fost ridicat în anii 1835 -1838 și demolat în 1984).

Cel de-al Doilea Război Mondial a prins-o la serviciu. "Mi-aduc aminte și acum cum picau schije din proiectile pe paturile spitalului. Era să pice și acoperișul pe noi. Jumătate din personalul spitalului a fugit din calea terorii. Eu am rămas. Nu îmi era teamă. Sunt o persoană credincioasă și m-am rugat mult", povestește Fevronia Breahnă. Vorbește încet și spune cu regret că din când în când memoria nu o mai ajută.

Cum a devenit asistent medical

Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoșani,  Fevronia a fost nevoită să se mute cu familia la București, o dată cu începerea războiului. A urmat timp de 3 ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern și bine utilat spital al Bucureștiului. "Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată și 72 de ore, fiindcă am ținut locul unei colege, dar eram tânără și rezistam. În sala de operație trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă", mărturisește femeia. Recunoaște că și acum își găsește mereu de lucru prin casă, doar ca să nu stea. Când se odihnește, citește. Are abonament la o revistă de istorie și urmărește mai toate dezbaterile televizate, fiindcă spune că-i place politica. 

Ten de invidiat la 95 de ani

Fevronia Breahnă are un ten demn de invidiat pentru vârsta dumneaei. A mărturisit că are și un secret: "multe fructe...le tăiam și mă dădeam cu ele pe față, la fel și cu spumă de la lapte. După ce laptele dădea în foc, luam spuma și mă dădeam cu ea pe față pentru un ten luminos". 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net