Georgiana va pleca în Germania ca să scape de tumoră

Ultima actualizare:

    Georgiana Selea  îşi doreşte să aibă o  adolescenţă normală
Georgiana Selea îşi doreşte să aibă o adolescenţă normală

Georgiana Selea, adolescenta de 16 ani din Slatina care suferă de o formă agresivă de cancer, e la un pas de a pleca la tratament în străinătate. Singura ei şansă de supravieţuire este terapia cu protoni, care la noi nu se face. La solicitarea Click!, Ministerul Sănătăţii a anunţat că dosarul fetei a fost aprobat, urmând ca banii pentru tratament să fie livraţi, în cel mai scurt timp, Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că timpul e nemilos cu Georgiana. Fiecare zi care se scurge, fără ca fata de 16 ani să facă tratamentul salvator, este în defavoarea ei. Elevă a colegiului Metalurgic Slatina, Georgiana a aflat, în urmă cu mai bine de un an, că are o tumoră la glanda hipofiză (n.r. glanda endocrină). Imediat, copila a fost operată la Bucureşti, fiindu-i îndepărtată hipofiza. Însă, i-a fost afectată vederea şi, cel mai grav, a rămas cu un rest tumoral. 

Ca să scape în totalitate de tumoră are nevoie de radioterapie cu protoni, tratament care nu se face la noi în ţară, dar pe care ar putea să-l urmeze la o clinică din străinătate. Problema este că acesta este foarte scump şi, ca în cazul multor familii de români, părinţii Georgianei nu şi-l permit. Astfel că, în luna mai, au apelat la ajutorul  Ministerului Sănătăţii. Mai exact, Direcţia de Sănătate Publică Olt a căutat clinici în străinătate care fac tratamente cu protoni şi au luat legătura cu acestea. Nu sunt deloc multe. Au găsit una în Franţa, unde terapia costă circa 60.000 de euro, şi una în Germania, unde tratamentul este 30.000 de euro. Specialiştii Direcţiei au întocmit dosarul medical al Georgianei, în care au inclus aceste oferte ale clinicilor şi l-au trimis la Ministerul Sănătăţii. Potrivit legii, întotdeauana se alege cea mai ieftină ofertă, adică spitalul din Germania, în cazul Georgianei. Deşi au trecut câteva luni foarte preţioase pentru fată, “în 31 iulie, s-a  întrunit comisia care aprobă solicitările de trimitere a bolnavilor pentru tratament medical în străinătate, iar în urma analizei dosarului (n.r. al Georgianei Selea), acesta s-a aprobat”, ne-a anunţat Ministerul Sănătăţii. “Urmează să primim şi noi o informare oficială, apoi să se vireze banii în contul DSP Olt, să facem programarea la clinica din Germania şi să le transferăm suma necesară”, ne-a declarat Ramona Leşnic, reprezentanta DSP Olt care s-a ocupat de cazul fetei din Slatina.

Măsuri luate după cazul Magda Vasiliu


    Click! v-a prezentat  detalii despre caz
Click! v-a prezentat detalii despre caz

Povestea Magdei Vasiliu a sensibilizat o ţară întreagă şi a fost subiect de discuţie în Guvern. Jurnalista a povestit de câte piedici a avut parte după ce a plecat cu băiatul ei, bolnav de cancer, în Italia. Miercuri, în şedinţa de Guvern, ministrul sănătăţii a anunţat că a depus un proiect cu termene clare pentru reducerea birocraţiei. Printre măsuri se numără simplificarea procedurii de obţinere a concediului medical, trimiterea electronică a actelor, creşterea vârstei până la care un copil poate fi însoţit de părinte în spital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net