Uite cum să-ţi fereşti casa de furtună!

Citeste tot despre: 

Fie că stai la bloc sau la casă, locuinţa ta poate fi afectată de vântul în rafale, de ploaia torenţială care pare că nu se mai opreşte, deşi suntem în luna lui Cuptor. Se pot sparge geamurile, se poate strica acoperişul din cauza unui copac căzut, aparatura electrocasnică se poate arde, iar maşina din parcare riscă să fie avariată. Iată ce ar trebui să faci ca să-ţi pui bunurile la adăpost!

 • Închide geamurile - Acesta e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l faci ca să-ţi protejezi locuinţa de furtună. Dacă ştii că peste zi va începe să plouă şi nu vei fi acasă, închide toate gamurile când pleci dimineaţa de acasă. Nu uita de geamurile de la balcon şi cel de la baie! Să nu ai impresia că dacă le ţii rabatate, este suficient. Apa de poaie pătrunde prin deschizătura geamului, ajunge pe pervaz, iar apoi direct pe parchet sau pe covor. 
 • Închide obloanele - Înainte de a pleca de acasă, dacă ştii că spre seară este posibil să plouă, este recomandat să închizi obloanele pentru a proteja, astfel, ferestrele. În cazul unui vânt puternic, geamurile s-ar putea sparge dacă sunt lovite de crengile copacilor sau alte obiecte precum bucăţi de tencuială, bucăţi de lemne, de plastic etc. Dacă ai cu ce să le protejezi pe exterior, acum e momentul s-o faci. 
 • Atenţie la ghivecele cu flori de pe pervaz - Dacă ai flori în ghiveci sau jardinieră pe pervazul geamurilor sau la balcon şi ştii că peste zi va veni furtuna, este recomandat să le bagi în casă. Asta pentru ca nu cumva să le ia vântul şi să cadă în capul cuiva sau pe maşinile parcate în faţa blocului. 
 • Locuieşti la casă? Taie copacii uscaţi - Dacă locuieşti la casă şi ai în curte arbuşti sau copaci cu crengi uscate, ar fi bine să le tai înainte de a fi prea târziu. Pregăteşte-te din timp, deoarece cu capriciile vremii nu te pui! Oricând un vânt puternic sau o ploaie torenţială pot rupe crengile, care pot ateriza pe acoperiş, pot sparge geamurile casei sau, mai grav, pot răni pe cineva. 
 • Scoate aparatura electrocasnică din priză - De foarte multe ori, în timpul furtunilor aparatura electronică şi electrocasnică a avut de suferit de pe urma scurtcircuitelor. Nu uita să scoţi din priză televizorul, calculatorul, DVD playerul, maşina de spălat, aparatul de aer condiţionat, dar şi aparatura mai mică precum prăjitorul de pâine, aspiratorul etc. Şocurile de energie electrică pot arde în câteva secunde toată aparatura care se află conectată la o sursă de curent electric. Cel mai bine, în timpul furtunii, este indicat să închizi de la panoul electric alimentarea cu energie a întregii locuinţe.

Protejează-ţi maşina de avarii!

 • Dacă maşina ta este parcată sub pomi, este indicat să o muţi într-un loc ferit. Dacă nu, ar putea să fie avariată de crengile căzute sau chiar de copacii doborâţi la pământ. 
 • Atenţie şi la obiectele care pot fi luate de vânt şi care îţi pot distruge autoturismul. Au existat cazuri când pe maşinile parcate în faţa blocurilor au căzut bucăţi de tencuială, ghivece cu flori sau bucăţi de ţiglă. Mută maşina într-o parcare sigură!
 • Pe timp de furtună recomandat este să parchezi autoturismul la strada principală, şosea sau bulevard, dar nu sub pomi şi nu lângă blocuri sau panouri publicitare. Însă, urmăreşte atent semnele de circulaţie ca să nu te trezeşti cu amendă sau roţile blocate. 
 • Un truc pentru a-ţi feri maşina de avarii ar fi să alegi parcarea subterană a unui mall. Pentru o oră sau două, fie nu vei plăti nimic, fie vei plăti o sumă modică. În tot acest timp, cât afară este furtună, poţi merge la cumpărături, la un restaurant sau poţi viziona chiar un film. 
 • Dacă furtuna te prinde la volan, încearcă să nu circuli pe prima bandă, pe sub copaci. Tot aici, lângă bordură, se acumulează cantităţi mari de apă şi rişti să intri în gropi sau chiar canale fără capac. Nu mai spunem că stropeşti pietonii din cap până-n picioare. 
 • Citeşte cu atenţie contractul Casco! În contract vei găsi situaţiile în care firma de asigurare nu te despăgubeşte în caz de avarie. 

Nu scăpăm de ploi nici azi

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben valabilă până astăzi, la ora 23.00. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în regiunile sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte. Vor fi averse local torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă acumulate vor fi de peste 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50…60 l/mp. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1