Atacul cibernetic de la spitale, printre cele mai grave din acest an. Hackerii sunt din China!

Ultima actualizare:

    Bilanțul a ajuns la 15  morțiFoto: pixabay
Bilanțul a ajuns la 15 morțiFoto: pixabay

Atacurile cibernetice asupra unor spitale din România sunt încadrate de specialiști în primele trei astfel de infectări din acest an. Specialiștii din SRI consideră că atacatorii ar fi de origine chineză. Și nu numai sistemul medical românesc este în vizorul hackerilor. Încă din 2017, spitale din întreaga lume au fost vizate de viruși informatici.

Hackerii sunt de origine chineză. Cel puțin așa suspectează agenții SRI care au analizat modul în care a fost dat atacul dar și solicitările de răscumpărare

„În legătura cu atacurile ciberbetice de la spitale, Centrul National Cyberint suspecteaza ca atacatorii sunt de origine chineza. Au fost luate in calcul luand orele la care hackerii chinezi au fost activi si indiciile lasate in mesajele de rascumparare”, se arată într-un comunicat al Serviciului Român de Informații.

Atacurile de la spitalel românești nu sunt singurele. Informațiile sensibile și extrem de valoroase din sistemul medical din întreaga lume au fost în atenția hackerilor, încă din 2017.  Dar atacatorii au fost ”ajutați” și de rețeaua informatică a spitalelor românești. Un simplu e-mail cu virus poate infecta baze întregi de date cu pacienți

Miercuri, Centrul Naţional de Răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO) a intrat în alertă după ce numărul de incidente raportate într-un timp foarte scurt a fost foarte mare, iar caracteristicile viruşilor care au pătruns în sisteme diferite erau aceleaşi.

“Atacurile cibernetice care au vizat instituţiile din ultimele 24 de ore sunt de tip ransomware ceea ce înseamnă că este un malware care de obicei împiedică accesul la date”, a declarat Cătălin Aramă, director general CERT-RO, pentru ProTv .

Cum au fost blocate sistemele informatice 

În acest tip de atacuri, virusul identifică fişierele şi le criptează. Apoi, plata cerută pentru decriptare va fi proporţională cu valoarea informaţiei confiscate. Sunt două soluții în astfel de situații.

“Recuperarea datelor presupune ori plata către cei care au efectuat atacul, sau în cazul fericit restaurarea datelor de la ultima versiune în care s-a făcut un back-up”,a mai explicat  Cătălin Aramă, director general CERT-RO pentru protv .

Nu trimiteți bani hackerilor

Specialiștii în IT și în securitate transmit că nu trebuie să dăm curs acestor cereri de răscumpărare pentru că astfel le alimentăm practic partea de cercetare și astfel pot dezvolta noi viruși și mai puternici. Însă sunt cazuri când se plătesc răscumpărările, mai ales dacă este vorba despre informații vitale.

Pentru a contracara atacurile cibernetice, informaticienii ne îndeamnă să actualizăm permanent sistemele și să ne asigurăm că avem în permanență instalate programe antivirus pe calculator. Și, nu în ultimul rând, este util să avem o copie a datelor importante.  

Informaticienii spun că în cazul spitalelor, vulnerabilitatea creşte întrucât viruşii pot intra în sistem nu doar prin calculatoare, ci şi prin intermediul aparaturii medicale care de multe ori utilizează sisteme de operare învechite.

Bogdan Botezatu: “Cred că acţiunile care ţintesc infrastructuri critice cu malware ar trebui catalogate ca terorism informatic”.

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că sistemul IT al Casei Naţionale de Sănătate nu a fost afectat, el fiind protejat pe trei niveluri de securitate şi prin urmare foarte greu de atacat.

România este ținta atacurilor cibernetice, fiind pe locul 8 într/un clasament al țărilor atacate informatic. Statele Unite se află pe primul loc, urmate de germania și Italia, conform Protv.

Spitalele atacate de hackerii chinezi

Sistemul de sănătate este în alertă după ce hacherii au atacat câteva spitale cheie din România.

Unul dintre spitalele vizate este Victor Babeş din Capitală. Atacul cibernetic a avut loc miercuri cu un virus numit cryptolocker. După deschiderea fişierului virusat, toate calculatoarele din unitatea sanitară s-au blocat. Din acel moment s-a instalat haosul. Hackerii au țintit bazele de date, unde sunt păstrate informațiile medicale ale pacienților.

Internările, externările și consultațiile pacienților au fost blocate. Totul a trebuit să se facă pe hârtie și acest fapt a mărit foarte mult timpul acestor activități. Și Spitalul Colțea a fost afectat.  

Reprezentanţii Administraţiei Spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei spun că atacul a avut loc miercuri la ora 2:00. Și sistemele informatice ale spitalelor din Huşi, Dorohoi şi Alba au fost atacate de hackeri.

Potrivit statisticilor Direcţiilor de Sănătate ultimii ani 9 unităţi sanitare au fost vizate de atacuri cibernetice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net