Nu plătiţi răscumpărarea dacă vă e atacat calculatorul!

Ultima actualizare:
România. Hackerii au blocat inclusiv  calculatoarele Uzinei de  la Mioveni, muncitorii  fiind trimişi, vineri, acasă
România. Hackerii au blocat inclusiv calculatoarele Uzinei de la Mioveni, muncitorii fiind trimişi, vineri, acasă

O nouă versiune a virusului informatic, care, vineri, 12 mai, a „zdrobit” calculatoarele mai multor companii şi instituţii din o sută de ţări a apărut deja, iar, luni, 15 mai, experţii în securitate se aşteaptă la un nou atac cibernetic. Iată ce recomandări au specialiştii din domeniu!

Atacul cibernetic masiv declanşat vineri, la nivel mondial a afectat peste 200.000 de sisteme informaţionale, în­deosebi companii, din cel puţin 150 de ţări, a declarat ieri, pentru ITV, directorul Europol, Rob Wainwright.

Marea Britanie. Calculatoarele  mai multor  spitale au „căzut”
Marea Britanie. Calculatoarele mai multor spitale au „căzut”

Printre acestea se află reţeaua de sănătate publică din Marea Britanie, sistemul bancar rus, grupul american FedEx, reţeaua de transport feroviar din Germania, universităţi din Grecia şi Italia şi constructorul de automobile francez Renault. Inclusiv calculatoarele Uzinei Dacia de la Mioveni (Argeş) şi implicit roboţii acesteia au fost afectaţi, astfel încât, vineri, muncitorii au fost trimişi acasă. „Până acum n-am mai văzut un astfel de atac şi, cel mai probabil, numărul victimelor va creşte, când oamenii se vor întoarce luni la muncă şi îşi vor deschide calculatoarele”, a mai precizat Wainwright.

Chiar dacă un tânăr analist britanic a reuşit să oprească primul val de atacuri, grupul de hackeri de la originea acţiunii criminale a lansat o nouă versiune: WannaCry 2. Acesta este un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin.

Germania. Au fost blocate calculatoarele  companiei de căi ferate
Germania. Au fost blocate calculatoarele companiei de căi ferate

Până acum, în urma valului de atacuri cu prima variantă WannaCry, cu peste 200.000 de cazuri de computere afectate, au fost înregistrate până la 100 de plăţi efectuate pe adresele indicate de hackeri, asta reprezentând un total de 26.090 de dolari. Sumă absolut ridicolă în comparaţie cu potenţialul atacurilor.


    Germania. Au fost blocate calculatoarele  companiei de căi ferateFoto: AFP
Germania. Au fost blocate calculatoarele companiei de căi ferateFoto: AFP

Numai că pagubele reale sunt imposibil de estimat, deoarece nimeni nu a contabilizat deocamda­tă costurile produse de imobilizarea, întreruperea provizorie sau chiar blocarea activităţii companiilor şi instituţiilor.Bogdan Botezatu, de la Bitdefander, unul dintre cei mai mari jucători globali de pe piaţa de securitate IT, a declarat, pentru zf.ro, că le recomandă companiilor care sunt afectate de atacul cibernetic „să anunţe autorităţile competente şi să nu plătească răscumpărarea cerută în schimbul decriptării datelor”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net