A fost semnat noul ordin al MS privind bolnavii în stare gravă și morții de COVID. Cum vor avea loc înmormântările

Ultima actualizare:

    Nelu Ploieșteanu, înmormântat miercuri, 7 aprilie, după protocol Covid, cu sicriu sigilatfoto: BLITZ / CLICK!
Nelu Ploieșteanu, înmormântat miercuri, 7 aprilie, după protocol Covid, cu sicriu sigilatfoto: BLITZ / CLICK!

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a semnat vineri ordinul care schimbă modul în care se fac înmormântările în cazul persoanelor decedate de COVID. De asemenea au fost stabilite regulile pentru prezența preoților în spitale, care pot veni doar la cererea bolnavilor de COVID în stare gravă.

Reprezentanții cultelor s-au întâlnit, joi, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, iar în urma discuțiilor s-a decis că persoanele care și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS-CoV-2 să fie înmormântate conform datinilor religioase. S-a mai hotărât că preoții pot face slujbe în spitale dar cu o condiție, bolnavul să fie în stare gravă.

Persoanele decedate de Covid, înmormântate cu slujbă și imbrăcate de familie

Potrivit antena3.ro, care citează ordinul semnat vineri și trimis către Monitorul Oficial de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, familiile persoanelor decedate de COVID îşi vor putea îngropa după canoanele fiecărui cult apropiaţii.”Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege”, se spune negru pe alb în ordinul semnat de Voiculescu. Până vineri a existat un ordin al vechiului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru care fixa reguli draconice pentru înmormântarea pacienților.

Cele șase reguli pentru accesul preoților în spitalele COVID

În privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant. Vizita poate avea loc doar dacă sunt respectate șase condiții în vederea asigurării protecției preotului și a pacientului:

  • 1. un singur preot oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
  • 2. timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
  • 3. preotul să poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
  • 4. preotul trebuie să respecte toate măsurile sanitare care se impun;
  • 5. se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
  • 6. nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Noul ordin al Ministerului Sănătății negociat cu rerezentanții cultelor, prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal. Aceasta nu se poate realiza decât cu acordul medicului curant, în aceleași condiții privind asigurarea protecției ca și în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul reprezentantului familiei nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Citiți și

Regulile privind înmormântarea celor răpuși de COVID-19 se schimbă. Ce informează autoritățile

Se schimbă regulile la înmormântările Covid. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net