Vlad Voiculescu, despre raportarea greșită a morților Covid. De unde vine diferența "de ordinul miilor"

Ultima actualizare:

    Vlad VoiculescuFoto: Arhiva Click!
Vlad VoiculescuFoto: Arhiva Click!

Vlad Voiculescu a afirmat, vineri seară, la Digi24 că nu are dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de Covid-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor". El spune că sunt discrepanțe între cele două platforme prin intermediul cărora se raportează decesele Covid.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că posibila diferența de ”mii de morți” pe care a invocat-o vine de la diferența sesizată pe cele două platforme pe care se raportează decesele de Covid-19. Pe o plaformă raportează spitalele de Covid (alerte.ms.ro), iar pe o alta platformă raportează toate entitățile implicate (corona-forms), iar, potrivit lui, pe prima platformă cifrele sunt mult mai mari. ”Nu este nicio conspiraţie, este o raportare făcută corect la nivelul spitalului şi care nu a fost raportată corect mai sus”, lămurește fostul ministru. Cele două platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne, respectiv a INSP și Ministerului Sănătății.

Vlad Voiculescu spune că nu are dovezi legate de diferenţe între decesele raportate şi cele reale

"Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24. "Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta. „Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Vlad Voiculescu: Există indicii că sunt raportate ”mai puține decese”

În conferința de presă de vineri, pe care a susținut-o după revocare, Vlad Voiculescu a sugerat că numărul morților de Covid-19 nu este raportat corect de către autorități. „Am început o investigație care arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale”, a declarat Voiculescu în prima declarație publică după demitere. „O să îl rog pe dl ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale”, a declarat Vlad Voiculescu.

Întrebat ce a vrut să zică mai exact, Voiculescu a răspuns: „Există indicii că sunt diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”, a mai spus Voiculescu.

Citește și:

Vlad Voiculescu, despre ordinul privind carantinarea: Nu a existat niciodată o intenţie de a face ceva pe la spate

Vlad Voiculescu s-ar întoarce la Ministerul Sănătății: "Nimeni n-a argumentat care sunt motivele pentru care eu a trebuit să plec”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net