Vara astronomică începe vineri, 21 iunie, la ora 18.54. Este Solstițiul de vară

solstitiul-de-vara-ce-inseamna-solstitiu.jpg

Vara astronomică începe vineri, 21 iunie, la ora 18.54. Este Solstițiul de vară
Vara astronomică începe vineri, 21 iunie, la ora 18.54. Este Solstițiul de vară
FOTO: adevarul.ro

Solstițiul de vară al anului 2019 va avea loc vineri, 21 iunie, la ora 18.54, ceea ce înseamnă începutul verii astronomice. La această dată, este cea mai lungă zi, 15 ore 32 de minute.

Vara astronomică începe vineri, 21 iunie, la ora 18.54. La această dată, este cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte ale anului. După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul Solstițiului de iarnă, scrie austro-urseanu.ro.

Vara astronomică începe vineri, 21 iunie

La 21 iunie, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și  28 de minute. 

”Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor”, explică austro-urseanu.ro.

Când este Solstițiul de vară 2019

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de Ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

”Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie”, scrie austro-urseanu.ro.

Citește și

Solstițiul de iarnă 2018. Cea mai scurtă zi din an

 

Loading...

Citește și

  • Ne apropiem rapid de solstițiul de vară al anului 2019. Strict tehnic, el va avea loc vineri, 21 iunie, la ora 18.54, consemnând începutul verii astronomice. Din acel moment, ziua va tot scădea, vreme de 6 luni, până la celălalt solstițiu, cel de iarnă. Pe de altă parte, solstițiul de vară este asociat, în credințele și tradițiile populare cu practici și ritualuri magice, benefice fertilității și sănătății. Iar influența Sânzienelor (sau Ielele bune) – sărbătorite în 24 iunie – aduc o notă în plus de mister influenței solstițiului de vară asupra oamenilor.

  • solstiţiu vară ritualuri soare spirit

    Prima zi oficială de vară este marcată de 21 iunie, fiind şi cea mai lungă zi din an. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. De-a lungul timpului, au existat numeroase ritualuri pe care oamenii ţineau să le îndeplinească în această zi specială, iar unele dintre ele s-au păstrat chiar şi în prezent. Află câteva dintre acestea!

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1