Solstițiul de iarnă 2018. Cea mai scurtă zi din an

Ultima actualizare:

    În noaptea de Solstițiu de iarnă se sacrifică simbolic un taur sau o capră, reprezentat de o mască ce însoţește cetele de colindătoriFOTO: adevarul.ro
În noaptea de Solstițiu de iarnă se sacrifică simbolic un taur sau o capră, reprezentat de o mască ce însoţește cetele de colindătoriFOTO: adevarul.ro

Sâmbătă noapte (22 decembrie), la ora 0.23, este Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. În unele sate din România, oamenii cred că în această noapte se deschid cerurile, iar binele se bate cu răul.

Momentul Solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în noaptea de 22 decembrie, la ora 0.23. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

În noaptea de 22 decembrie, emisfera nordică a planetei este în punctul cel mai îndepărtat faţă de soare. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La Solstițiul de iarnă, răul și binele se bat

În vechime, în noaptea de 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai face și astăzi în unele sate din România. Și asta pentru că la Solstițiul de iarnă se deschid cerurile, iar binele se bate cu răul.

Solstițiul de iarnă, obiceiuri și tradiții

În trecut, de Solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale, obicei înlocuit cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat, apoi ars. La noi, în noaptea de Crăciun se sacrifică simbolic un taur sau o capră, reprezentat de o mască ce însoţește cetele de colindători. Și porcul este o jertfă de Solstițiul de iarnă, sacrificat ritual la 20 decembrie (la Ignatul Porcilor ).

Mulți oamenii cred că Solstițiul de iarnă are influențe majore asupra oamenilor, datorită energiei pe care o aduce, aducând un nou început pentru fiecare, momentul când se privește spre viitor.

astro-urseanu.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net