Valeriu Gheorghiţă: "Este perioadă de acalmie dintre valuri. Tulpina Delta e o variantă adaptată, evoluată"

valeriu-gheorghita.jpg

Valeriu Gheorghiță oferă informații despre campania de vaccinare anti Covid a copiilor
Valeriu Gheorghiță, la deschiderea primului centru de vaccinare anti Covid pentru copii din Parcul Copiilor, București
Sursa foto: RoVaccinare/Facebook

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Medicul Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre tulpina Delta a coronavirusului, despre care a precizat că este una dintre cele mai adaptate de până acum.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, marţi seară, că la acest moment ne aflăm într-o perioadă de acalmie, între valurile pandemiei de coronavirus, dar că avem şi un număr important de persoane care s-au vaccinat deja cu cel puţin o doză.

”Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, şi cel mai important lucru este legat de evoluţia epidemiologică. Din fericire, evoluţia epidemiologică în România este una foarte bună. Suntem într-un scenariu verde, chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la B1 TV.

4,6 milioane de români, vaccinați cu cel puțin o doză

Cei puţin 4,6 milioane de români au fost vacinaţi cu cel puţin o doză împotriva COVID-19, a declarat Gheorghiţă. ”Pe de o parte, trebuie să recunoaştem, este evoluţia naturală, firească a pandemiei de a reduce nivelul circulaţiei virusului în această perioadă. Este perioadă de acalmie dintre valuri. Pe de altă parte, avem, totuşi, un număr important, 4.650.000 de persoane, care au primit cel puţin o doză de vaccin”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai vorbit şi de tulpina Delta a noului coronavirus despre care a spus că este o variantă adaptată.

”Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu uşurinţă de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce priveşte procentul celor care se îmbolnăvesc. E o variantă adaptată, evoluată”, a declarat Gheorghiţă.

"Probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută"

El a mai subliniat că se adevereşte ceea ce s-a prevăzut în urmă cu câteva luni şi anume apariţia unor variante virale, mai contagioase ale virusului.

”Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, şi anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adevereşte şi problema e că lucrurile trebuie să înţelegem că sunt în dinamică şi nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută şi sperăm să nu se selecteze acele mutaţii care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulenţa. Pentru că trebuie să înţelegem, dacă vorbim şi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecţia cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecţia cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de faţă vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populaţional este foarte mare şi tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze şi să devină mult mai persistent în rândul populaţiei”, a mai declarat Gheorghiţă.

Citește și:

Specialiștii atrag atenția că tulpina indiană a coronavirusului ar putea agrava situația: "Toamna asta nu mai scăpăm de gripă"

Din ce în ce mai puțin români aleg să se vaccineze. Mesajul biostatisticianului Octavian Jurma

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5