Vaccinarea antigripală 2020. 3 milioane de doze vor fi achiziționate pe 9 septembrie, iar vaccinarea va începe după 15 septembrie

Ultima actualizare:

    În medie, vaccinul are o eficienţă de 70%Foto: Arhiva Click!
În medie, vaccinul are o eficienţă de 70%Foto: Arhiva Click!

Vaccinarea antigripală pentru sezonul 2020 va debuta după15 septembrie sau 1 octombrie. Este anunțul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat faptul că dozele vor fi achiziționate pe 9 septembrie.

Ministerul Sănătății se pregătește să cumpere dozele pentru vaccinul antigripal. Achiziția va fi făcută pe 9 septembrie, iar campania de vaccinare propriu-zisă va avea loc după 15 septembrie sau 1 octombrie, în funcție de cum reușesc să finalizeze procedura. '”Pe 9 septembrie noi avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 septembrie, hai să spunem 1 octombrie, ar trebui să avem şi începutul acestui sezon de vaccinare antigripală”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Agerpres. Demnitarul îi îndeamnă să se imunizeze pe cei care fac parte din categoriile de risc: copiii, bătrâni și persoane care lucrează în unități de învățământ sau spitale.

”Noi discutam foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24, întrebat cum vor gestiona autorităţile situaţia în şcoli, în special, în momentul în care se aşteaptă odată cu venirea toamnei şi apariţia gripei sezoniere.

Vor fi cumpărate 3 milioane de doze de vaccin antigripal

În 2108, statul a cumpărat 1,3 milioane de doze de vaccin antigipal, iar în 2019 doar 950.000, care au fost livrate către direcțiile de sănătate publică în două tranșe.

Anul acesta se așteaptă ca cererea să fie mult mai mare, populația dorind imunizarea în contextul pandemiei de Covid-19. În felul acesta, orice simptom de coronavirus nu va putea fi pus pe seama gripei sezoniere. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății va cumpăra, pentru sezonul 2020, 3 milioane de doze, după cum au declarat pentru Click! reprezentanții instituției.

Șeful de la Sănătate a vorbit și despre legea vaccinării obligatorii. ”Sunt dezbateri destul de aprinse în Parlament şi atunci nu ne rămâne decât să aşteptăm ca această rezolvare să o vedem în Parlament. Din discuţiile mele cu Comisiile de sănătate din Cameră şi Senat este o prioritate, dar acolo avem Birouri permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor care decid aprobarea ordinii de zi a şedinţelor de plen”, a explicat Tătaru.

Cine se poate vaccina antigripal gratuit

Potrivit Programului Național de Vaccinare, medicul de familie este obligat să facă vaccinul antigripal gratuit persoanelor din grupa de risc de pe lista lui, adică pacienților bolnavi cronic, copiilor, femeilor gravide.

Cei care nu fac parte și doresc imunizarea trebuie să cumpere doza de la farmacie și să vină cu ea la cabinet, chiar dacă este o persoană cu venituri mici. Abonații clinicilor private, în funcție de abonamentul negociat, mai pot beneficia de vaccinare gratuită.

Vaccinul antigripal are un preț acceptabil. Vaccinul trivalent este în jur de 26 de lei, iar cel tetravalent este în jur de 56-60 de lei.

Citește și: 

https://www.click.ro/utile/sanatate/totul-despre-vaccinul-antigripal-care-se-administreaza-pe-nas

https://www.click.ro/news/national/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-vaccinul-antigripal

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net