Un bărbat din Dolj a găsit o comoară de pe vremea romanilor, veche de 2.300 de ani, în timp ce săpa în curte

Ultima actualizare:

    Bărbatul a primit pentru comoara găsită suma de 19.000 leiFoto: observatornews.ro
Bărbatul a primit pentru comoara găsită suma de 19.000 leiFoto: observatornews.ro

Un doljean a descoperit în propria curte un tezaur veritabil, vechi de 2.300 de ani! Peste 100 de monede romane și podoabe de argint au intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Obiectele se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare și conservare. Ele au fost găsite în luna mai 2020, în comuna Pielești, de către un localnic. „Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunțat autoritățile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Dolj”, a precizat președintele CJ Dolj, conform observatornews.ro.

A urmat un proces îndelungat de datare și stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepțională. Monedele romane și bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni.

Bărbatul care a găsit comoara a primit 19.000 de lei   

Zilele trecute, bărbatul care a descoperit comoara a primit recompensa stabilită prin lege în astfel de cazuri, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. „Valoarea tezaurului descoperit la Pieleşti a fost stabilită de către un expert din cadrul Ministerului Culturii. Descoperirea a fost făcută în urmă cu un an, dar ea a fost analizată de către Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, care funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Şi noi avem experţi la muzeu şi puteam face o expertiză, dar nu era acceptată, mai ales dacă tezaurul rămânea la noi. Valoarea stabilită de expert a fost de aproape 46.000 de lei, iar cei 19.000 de lei au revenit descoperitorului după impozitare, potrivit legii”, a precizat Florin Ridiche, pentru gds.ro.

Directorul Muzeului Olteniei este de părere că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, atunci când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.  

Citește și: 

A dat lovitura! Un fost poliţist a găsit o comoară îngropată

9 descoperiri șocante din curțile oamenilor. Bombe, dinozauri și oase

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
catalin predoiu JPG
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net