Trei tipuri de cancer ucid femeile din România. Mii de vieţi ar putea fi salvate cu un simplu test

cancer.jpg

Cancerul este în atenţia medicilor
Cancerul afectează anual mii de femei
foto: captura Facebook

Cancerul de col uterin, cancerul mamar şi cancerul ovarian sunt trei dintre cele mai grave boli care ucid mii de romance în fiecare an. De fapt, potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ţara noastră are cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Şi acest fapt este posibil din cauză că în ţara noastră diagnosticele sunt puse tardiv. Cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipient, spun medicii.

Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai recentă statistică oferită de Globocan Cancer Observatory arată că în anul 2018 au fost înregistrate în România 9.629 de cazuri noi de cancer de sân şi 3.378 de decese cauzate de această boală.

De asemenea, potrivit Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate, România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Sunt înregistrate aproximativ 1.740 de decese annual, din cauza cancerului de col uterin.

Statisticile mai arată, de asemena, că un număr de aproximativ 1.000 de romance sunt răpuse, în fiecrae an de cancerul ovarian.

Situația s-ar putea schimba radical dacă femeile ar accesa programele de testare și diagnostic.

”Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Toate româncele pot beneficia gratuit de infomare şi acces la toate consultaţiile şi investigaţiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer. Sunt alocați doar în prima etapă 47 milioane de euro iar câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare”, a transmis, pe pagina sa de Facebook,  medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi.

Barierele dintre viață și moarte

Medicul Tudor Ciuhodaru  este de părere că absenţa educaţiei pentru sănătate și lipsa banilor au ajuns să producă zilnic drame în rândul femeilor din România. ”Cele trei tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când şansele de vindecare sunt reduse, pentru că există două bariere. Este cea educațională. Mă refer la educația pentru sănătate, pentru că 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.

Ar mai fi și bariera economică. Vorbesc despre accesibilitate, mai exact gratuitatea şi disponibilitatea la programele naționale de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Click!.

Soluții există

Printre soluțiile propuse pentru reducerea numărului de decese provocate de cancer se numără introducerea orelor de educație pentru sănătate, inclusiv cea de sănătatea reproducerii, pentru dobândirea unor cunoștințe și deprinderi legate de anatomie, fiziologie, mertode de autoexaminare, examene periodice și simptome de alarmă.  Acesta este încă în faza de proiect și se află la Senat.

Apoi vorbim despre accesul gratuit pentru toate doamnele şi domnişoarele din România la toate consulaţiile şi investigațiilor medicale necesare depistării precoce a acestor trei tipuri de cancer.

”Din banii alocați acestui program de sănătate, 47 de milioane de euro sunt destinați pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, din care 5 milioane de pentru elaborarea metodologiei de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau) precum şi pentru formarea personalului medical (medici și asistenți, tehnicieni de radiologie şi anatomie patologică, fizicieni, psihologi) care va fi implicat în efectiv derularea acestor programe. Apoi, câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare: Nord-Vest, Nord-Est, Sud Muntenia şi Centru”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.

Rapoartele OMS arată că, la nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, în urma programelor de prevenție coerente, consecvente și comprehensive. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul specifice reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin.

Loading...

Citește și

  • cancer bolnavi octav ginghina boala

    Doctorul Octav Ginghină, chirurg oncolog, spune despre cancer că este „cel mai temut duşman al secolului”. În România, aproape că nu există familie fără un caz de cancer, adaugă specialistul. Este o boală perfidă, pentru că se instalează fără a da simptome, astfel că procentul oamenilor care merg la doctor cu cancer în stadiu incipient este foarte mic.

  • Femeile care fumează, chiar şi un număr modest de ţigări, prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la colon decât bărbaţii care fumează. Această concluzie se desprinde dintr-un studiu coordonat de dr. Inger Torhild Gram de la Universitatea din Tromso, Norvegia.

  • În cursul convenţiei oncologice Ecco-Esmo de la Berlin au fost făcute publice datele despre incidenţa cancerului. Potrivit experţilor, în momentul de faţă există peste 28 de milioane de oameni care suferă de o formă sau alta de cancer. Numărul acestora creşte cu 12,4 milioane de cazuri anual, şi tot anual mor 7,6 milioane din cauza cancerului.

  • Cancerul ucide peste 50.000 de români, în fiecare an, tocmai de aceea este recomandat să mergeți la medic pentru controale regulate

    Cancerul a ucis 50.902 români, în anul 2018. Asta arată cele mai recente cifre pentru România, prezentate, după o pauză de șase ani, de Global Cancer Observatory (Globocan), platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume. Aceleași statistici arată că, în țara noastră, au fost înregistrate, anul acesta, 83.461 de cazuri noi de cancer.