Testamentul lui ÎPS Pimen: «Sicriul mi l-am pregătit. M-am aşezat în el, am văzut că încap»

Ultima actualizare:

    ÎPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceavafoto: Inquam Photos
ÎPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei din județul Suceavafoto: Inquam Photos

ÎPS Pimen va fi înmormântat la mănăstirea Sihăstria Putnei, din Suceava, așa cum și-a exprimat dorința din timpul vieții. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de 19 spre 20 mai, după ce a pierdut lupta cu noul coronavirus. Pimen a povestit, într-un interviu de anul trecut, cum și-a pregătit deja sicriul.

Într-un interviu acordat pentru Monitorul din Suceava, ÎPS Pimen a spus că vrea să fie înmormântat în Bucovina, pentru că acolo a trăit cei mai frumoşi ani din viaţa sa.

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt. Şi-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium... Sau două buciume. Să fie... Să cânte aşa, mai în surdină...

Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti! Şi am zis să fie şi o trăistuţă, în care să pună câteva fotografii cu copii şi adulţi îmbrăcaţi în portul naţional. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în faţa lui Dumnezeu! Şi eu când mă voi prezenta în faţa lui Dumnezeu voi spune că aceştia sunt oamenii cu care am trăit şi care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învăţat de la ei, chiar şi de la copii”, a spus ÎPS Pimen în interviul acordat în anul 2019.

Citește și:

De ce nu a avut efect tratamentul cu plasmă primit de ÎPS Pimen. ”Toate resursele pe care le-a avut s-au pierdut”

ÎPS Pimen, omul care l-a adus pentru prima oară în liniște și pace în România pe Regele Mihai

Cine va administra eparhiaSucevei și Rădăuților în locul lui ÎPS Pimen

Trupul neînsuflețit al ÎPS Pimen va fi preluat în sicriu sigilat, conform legislației privind persoanele decedate din cauza Covid-19, de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

"Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților în ultimii 29 de ani și al cărui nume, alături de ale altor înaintași ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberație aparte: «Pentru asta am devenit preot. Să învăț a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El.»

În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Damaschin Dorneanul”, a transmis Patriarhia într-un comunicat de presă.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net