Taxă pe zahăr de la 1 septembrie. Va fi de până la 1 leu la litru la băuturile răcoritoare

zahar-sucuri.jpg

pahare cu suc si zahar cubic
La propunerea Ministerului Sănătății, în România se va introduce o taxă specială pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr, a anunțat Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe
FOTO: digi24.ro
Citeste tot despre: 

La propunerea Ministerului Sănătății, în România se va introduce o taxă specială pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr, a anunțat Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe. Taxa se va aplica de la 1 septembrie și va însemna circa 1 leu la litru la băuturile răcoritoare.

Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri, scrie news.ro. Impactul va fi de circa 1 leu pe litru.

Taxă pe zahăr de la 1 septembrie

Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie.

Banii care vor ajunge astfel la buget vor fi alocați în domeniul sănătății. Taxa se va aplica producatorilor, sub forma de acciză, dar cel mai probabil se va reflecta și în prețurile de la raft.

Taxă pe zahăr, după model britanic

Introducerea taxei pe zahărul din băuuturile răcoritoare se va face după modelul din Marea Britanie, scrie digi24.ro:

  • băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr al caror conținut de zaharuri este sub 5 g zaharuri / 100 ml produs – nu se aplică taxă;
  • băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr al caror continut de zaharuri este intre 5-8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 0,8 lei / litru;
  • băuturi răcoritoare indulcite cu zahăr al caror continut de zaharuri este peste 8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 1 leu / litru).

Exceptarea de la taxare a băuturilor naturale fără adaos de zaharuri (chiar dacă depășesc nivelele de taxare), a băuturilor produse în gospodării individuale destinate consumului propriu.

De ce se pune taxă pe zahăr

În Uniunea Europeană, 52% din populaţia adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporţie 17% suferă de obezitate.

Se estimează că obezitatea costă Uniunea Europeană 70 miliarde euro annual, prin costurile de îngrijiri de sănătate și scăderea productivității.

Citește și

Andreea Raicu îşi păstrează silueta cu fructe şi cu sucuri naturale

5 sucuri naturale pentru o stare de bine

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1