Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat al României. Iohannis: "Am fost bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare"

Ultima actualizare:

    Nicolae Ciucă, ministrul român al Apărăriifoto: Mediafax
Nicolae Ciucă, ministrul român al Apărăriifoto: Mediafax

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, joi după-amiază, că a decis să îl desemneze pentru funcția de premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se "mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare".

UPDATE 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial joi nominalizarea actualului ministru al Apărării Nicolae Ciucă, propus de PNL, pentru funcţia de premier. Nicolae Ciucă, prezent şi el la Palatul Cotrceni, a declarat că va negocia cu toate forţele responsabile pentru a alcătui Guvernul într-un timp foarte scurt.

”Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo, în unanimitate, un candidat care mi-a fost propus, în persoana domnului Nicolae Ciucă. Analizând întreaga situaţie, şi trăgând concluziile care se impun, am decis să îl propun candidat de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a afirmat preşedintele.

Nicolae Ciucă: "Un gest de responsabilitate"

La declaraţia preşedintelui a fost prezent şi premierul desemnat. ”Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca un gest de responsabilitate, pentru a putea depăşi situaţia de criză, pentru ca cetăţenii să benefieze de tot ceea ce poate un guvern în deplinătatea sa să facă în acţiunile pe care le întreprinde”, a declarat premierul desemnat, Nicolae Ciucă. El a anunţat că va negocia cu toate forţele responsabile, astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă să reuşim să fie format  Guvernul şi să fie aprobat de Parlament.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit surselor News.ro, varianta Nicolae Ciucă premier s-a desprins în urma discuţiilor avute miercuri seară de mai mulţi lideri PNL cu preşedintele Klaus Iohannis.

La ora 10:00, liberalii au programată o şedinţă de Birou Politic Naţional (BPN) în care vor oficializa mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni de la ora 11:00.

Renunţarea la Florin Cîţu vine pe fondul adâncirii crizei politice, suprapuse peste cea sanitară şi a preţurilor la energie, şi în contextul refuzului explicit al USR de a reface coaliţia cât timp liderul PNL va fi în continuare propunerea de prim-ministru. Cu un alt premier de la PNL, partidul condus de Dacian Cioloş a spus în repetate rânduri că este gata să se întoarcă la masa negocierilor.

Potrivit surselor citate, la negocierile pentru refacerea coaliţiei va fi discutată şi reîmpărţirea ministerelor între PNL, UST şi UDMR, liberalii fiind extrem de nemulţumiţi de negocierea făcută anul trecut, când portofolii importante precum Transporturile, Dezvoltarea şi Justiţia au fost cedate partenerilor de la USR şi UDMR.

Cine e Nicolae Ciucă, "generalul deșertului"

Nicolae Ciucă, propus ministrul apărării este militar de carieră este cunoscut ca "generalul deșertului" și a condus în Irak prima bătalie a soldaților români după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a împlinit 54 de ani, pe 7 februarie. Este militar de carieră, care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cunoscut și drept Scorpionii Roșii, pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă. De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

În decembrie 2020, Klaus Iohannis l-a numit pe Nicolae Ciucă premier interimar, după ce șeful Guvernului, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia. Nicolae Ciucă a fost premier în perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020.

Citește și:

Guvernul Cioloş nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului

Consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou premier

image
image
image
image
image
image
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net