Senatul a respins autonomia Ţinutului Secuiesc

Ultima actualizare:

    Senatorii au votat împotriva proiectului de lege care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc
Senatorii au votat împotriva proiectului de lege care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc

Senatul a respins, astăzi, 29 aprilie, proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, fiind 126 de voturi în favoarea raportului de respingere. Senatul a fost camera decizională, după ce iniţiativa a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

Senatorii au votat, pe rând, asupra raportului de respingere a proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Astfel, s-au înregistrat 126 de voturi pentru raportul de respingere şi nouă împotrivă, scrie news.ro.

Proiectul discutat astăzi, 29 aprilie, de Senat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ.

Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului. Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.

Ce presupune priectul legat de autonomia Ţinutului Secuiesc

Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş.Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.

Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net