Scad ratele bancare. De când se aplică noile reguli

Ultima actualizare:

    Banca Naţională a României a revizuit Regulile privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR, pentru armonizarea cu cele europeneFOTO: digi24.ro
Banca Naţională a României a revizuit Regulile privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR, pentru armonizarea cu cele europeneFOTO: digi24.ro

Banca Naţională a României a revizuit Regulile privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR, pentru armonizarea cu cele europene. Noile reguli vor fi aplicate începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Ratele bancare ar putea să scadă, după 11 noiembrie. Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va armoniza ratele de referință ROBID și ROBOR, cu cele europene, potrivit adevarul.ro.

”Banca Naţională a României a întreprins un proces de revizuire a Regulilor privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR (Reguli)”, a informat joi, 12 septembrie, instituţia, precizând că a avut în vedere două aspecte.

Primul priveşte armonizarea Regulilor, urmărindu-se evoluţia cadrului juridic existent la nivel european, cu cele mai bune practici în domeniu. Asta înseamnă actualizarea terminologiei utilizate în ceea ce priveşte entităţile implicate pentru determinarea şi furnizarea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR, scrie adevarul.ro.

Cel de-al doilea vizează revizuirea unor elemente de natură tehnică ale cadrului operaţional al procesului de fixing. Mai exact, se va reduce diferențele dintre ratele dobânzilor bid şi ask cotate de către participanţi și extinderea intervalului orar asociat obligaţiei de cotare. Totodată, va fi eliminată calcularea şi publicarea ratelor de referinţă pentru scadenţa de 9 luni, scrie adevarul.ro.

De când se aplică noile reguli BNR

”În esenţă, modificările adoptate sunt de natură să contribuie la stimularea suplimentară a activităţii pieţei monetare interbancare, la îmbunătăţirea mecanismului de formare a preţurilor, precum şi la o mai bună reprezentativitate a ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR. Acestea continuă să fie calculate, ca şi pană acum, în baza cotaţiilor ferme furnizate de către instituţiile de credit participante”, se arată în comunicatul BNR.

Concret, diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu va putea depăşi 0,30 puncte procentuale pentru depozitele overnight, pe o zi, o săptămână sau o lună, 0,35 puncte procentuale pentru dobânzile la 3 luni, faţă de 050% în prezent şi 0,40 puncte procentuale pentru depozitele la 6 şi 12 luni, faţă de 0,75 puncte procentuale cât este în prezent.

Astfel, ca urmare a acestor reduceri dintre cerere şi ofertă, ratele creditelor vechi ale căror dobânzi se calculează în funcţie de ROBOR la trei luni, se vor ieftini cu circa 20 puncte de bază, iar cele cu dobânda legată de ROBOR la 6 luni cu circa 30 de puncte de bază.

Noile reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR şi vor fi aplicate începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Citește și:

Ce este Programul ”Inveșteste în tine”. Se dau credite fără dobândă

Ai credit? Fă o refinanţare dacă vrei să plăteşti rate mai mici!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
scoala fara elevi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net