Ai credit? Fă o refinanţare dacă vrei să plăteşti rate mai mici!

Ultima actualizare:

Se ieftinesc creditele în lei sau e doar o nouă “manevră” electorală? De ieri a intrat în vigoare noul Indice de referinţă pentru credite, care va înlocui ROBOR, dar, atenţie!, doar în cazul împrumuturilor noi. Dacă ai deja credit şi vrei să beneficiezi şi tu de o posibilă reducere trebuie să faci o refinanţare.

Concret, noul indice – Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) – se va aplica doar creditelor noi sau în cazul refinanţării celor vechi, în timp ce ROBOR va fi aplicat în continuare creditelor în lei aflate în derulare. Astfel, pentru creditele nou contractate şi pentru refinanţări se va aplica un IRCC de 2,36% pe an, iar pentru creditele aflate în derulare un ROBOR de 3,32% pe an, după cum a anunţat ieri BNR. ”Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanţeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurenţă între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. De altfel, Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare al PSD anunţa miercuri că noul indice va duce la o scădere a ratelor cu până la 18%. „Pentru a estima impactul înlocuirii ROBOR 3 luni/6 luni cu IRCC am luat în considerare că indicele e cu 0,98% mai redus decât ROBOR 3 luni şi cu 1,03 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 6 luni”.

Analiştii financiari spun cu totul altceva însă. „În nici un caz nu e o reducere la nivelul anunţat de guvernanţi”, a afirmat Dragoş Nechifor, broker de credite, pentru adevarul.ro. „Vorbim de 5-10% şi asta doar dacă băncile nu cresc marjele de dobândă pentru a compensa. Unele bănci au renunţat deja la creditele cu dobândă variabilă şi au rămas doar la cele cu dobândă fixă, pentru care indicele nu mai are relevanţă.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net