Românii blocați în aeroportul din Cancun au fost lăsați să intre în Mexic. Ce au spus autoritățile

romani_salvati_mexic.jpg

turisti romani mexic
Primii români salvaţi din coşmarul de pe aeroportul din Cancun aşteptând să fie duşi la hoteluri
Foto: adevarul.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Situația românilor blocați pe Aeroportul din Cancun s-a rezolvat în urma unei intervenţii consulare şi a ajutorului unor români stabiliţi în Mexic. În urma tratativelor diplomatice de miercuri seara, au început să fie lăsaţi în libertate unul câte unul toţi cei peste 100 de români care au ajuns cu avionul în Mexic în data de 30 ianuarie. Ministrul de Externe mexican a transmis autorităţilor române că regretă situaţia creată.

”Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autorităţile mexicane au remediat, în regim de urgenţă, situaţia cetăţenilor români blocaţi pe aeroportul internaţional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului ţării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acţiunile autorităţilor mexicane. Astfel, tuturor cetăţenilor români blocaţi în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepţia a 5 cetăţeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenţei unei alerte de securitate individuale, aceştia urmând a se întoarce în ţară în cursul acestei zile, precizează MAE.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetăţenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican şi pentru a rămâne în contact cu autorităţile locale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte, în context, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie).

Doi români stabiliți în Mexic au ajutat la rezolvarea situației    

Unul dintre românii implicaţi în acest proces a fost de acord să povestească în premieră pentru „Adevărul” cum s-au derulat tratativele şi cum s-a reuşit ridicarea „alertei de migrare” care a dus la reţinerea turiştilor români de către autorităţile mexicane. Se numeşte Eugen, este stabilit de 14 ani în Cancun şi lucrează în domeniul hotelier. Împreună cu încă un prieten, stabilit în Mexic de 19 ani, au fost primii care au luat legătura cu Poliţia de Frontieră, la solicitarea Ambasadei României în Mexic, încă de marţi, 2 februarie.

Plângere pentru încălcarea drepturilor omului

„Avem o strânsă legătură cu Ambasada României de la Ciudad de Mexico, care ne-a cerut să vedem ce se întâmplă, până vine un reprezentant la faţa locului. Între Ciudad de Mexico şi Cancun este o distanţă de două ore de mers cu avionul. Avem şi noi aici un consul onorific, dar din păcate nu este prezent în ţară în acest moment. Ne-am deplasat la Terminalul 4 al aeroportului, unde ni s-a refuzat iniţial accesul”, ne-a povestit românul stabilit în Mexic. 

De aceea, a fost chemat un avocat care a depus o plângere pentru privare de libertate, privare de liber tranzit, condiţii insalubre, încălcarea drepturilor omului, încălcarea drepturilor sanitare anti – COVID şi mai multe altele, şi a fost prezent şi un reprezentant al puterii judecătoreşti.

Citiți pe adevarul.ro cum s-au petrecut evenimentele în Mexic

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5