Riscăm să rămânem fără pâine! Grâu, făină, ulei, zahăr, biscuți nu se mai exportă

Ultima actualizare:

    Grâul a fost interzis la export ca nu cumva să rămânem fără pâine
Grâul a fost interzis la export ca nu cumva să rămânem fără pâine

Riscăm să rămânem fără pâine! Sunt avertismentele venite din partea celor din morărit și panificație. Și asta din cauza faptului că stocurile de grâu sunt aproape epuizate, iar seceta pune la pământ culturile. Asta spun și agricultorii, care se plâng că nu a plouat de mai bine de o lună, în condițiile în care nici peste iarnă nu au fost precipitații.

”Este un adevarat dezmăț în materie de export. Nu ne putem permite să acceptam, ca din lacomie, unii proprietari de cantități de cereale să trimită la export și să ne lase fără grâu”. Asta a afirmat premierul Ludovic Orban cu câteva ore înainte ca Ordonanța Militară nr. 8 să fie anunțată, în miez de noapte.  

Documentul interzice, printre altele, exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, dar și făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr, pe perioada stării de urgență.

O măsură bună spun reprezentanții patronatelor din Industria de Panificație și a Morăritului, având în vedere că rezervele de grâu la nivel național nu stau deloc bine.

Din producția de opt milioane de tone de grău, adică din recolta pe care a avut-o România anul trecut, acum, în depozite și silozuri sunt mai puțin de 10%.

Numai luna trecută au fost trimise peste granițe 700.000 de tone de grâu, după cum spune Adrian Oros, ministrul Agriculturii. 

Iar cererea de făină este tot mai mare. Statisticile arată că în martie și aprilie s-au cumpărat de patru ori mai multă făină față de perioada similară a anului trecut.

Problema este că nici nu sunt semne bune că depozitele se vor umple cu viitoarea recoltă. Și asta din cauza secetei, care face prăpăd mai ales în sudul țării.

Seceta face prăpăd pe ogoare

Agricultorii povestesc că nu a mai plouat de la începutul lunii martie, în condițiile în care nu au fost precipitații peste iarnă. Iar meteorologii au arătat că seceta persistă în Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, pe fondul conţinutului de umiditate scăzut şi deosebit de scăzut în cultura grâului de toamnă.

Astfel că fermierii se așteaptă ca recolta să scadă dramatic: în loc de 7-8 tone la hectar să obțină cel mult 3 tone.  

Agricultorii se plâng că recolta de grâu suferă din cauza secetei
Agricultorii se plâng că recolta de grâu suferă din cauza secetei

Totodată, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice și fost ministru al Agriculturii, a declarat zilele trecute că agriculturii ar trebui să i se dea o importanță mai mare decât i s-a dat.

„ Mi s-a părut o mare greșeală în a se aborda doar partea de sănătate, care este foarte importantă, dar dacă apare o criză alimentară, care ar putea fi generată chiar din organizarea necorespunzătoare a producției de bunuri alimentare, de transportare și de ajungere la consumator”, spus acesta.

În opinia lui, Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a nu se bloca activitatea de producție din agricultură, fiind, în opinia lui, salvarea noastră.  

Citește și: 

https://www.click.ro/news/social/amenzile-pentru-incalcarea-ordonantelor-militare-se-pot-plati-usor-online-cat-timp-aveti

https://www.click.ro/news/national/ordonanta-militara-8-pietele-agroalimentare-raman-deschise-se-interzice-exportul

https://www.click.ro/news/national/este-seceta-severa-nu-mai-plouat-de-66-de-zile

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net