Regina-mamă Elena, reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I. Cerinţa Principesei Margareta

regina-mama_elena-funerarii-casa_regala-regele_mihai.jpg

regina mama elena regele mihai inhumare casa regala
Regina-Mamă Elena a murit în ziua de 29 noiembrie 1982 (85 de ani), la Lausanne, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud
FOTO: historia.ro

Regina-mamă Elena a României va fi reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş iar sicriul a ajuns în ţară la ora 11.00. Sâmbătă, de la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş.

UPDATE 12.20 

Sicriul va fi depus în Sala Regilor. Familia Regală se reculege la catafalc.

UPDATE ora 11.40 

Cortegiul funerar pleacă spre Palatul Elisabeta din Bucureşti. 

UPDATE ora 11.00

Aeronava a ajuns pe Aeroportul Otopeni, unde are loc, la această oră, un ceremonial militar și religios.

După aproape 37 de ani de la moarte, rămășițele pământești ale celei ce a fost Regina-Mamă Elena, Prințesă a Greciei și mama Regelui Mihai I, vor fi aduse în țară spre a odihni în Noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Casei Regale, dar, mai ales, alături de fiul ei cel iubit, Mihai.

UPDATE ora 07.00

Urcarea la bordul aeronavei "Spartan" a Forțelor Aeriene Române a sicriului drapat cu stindardul Reginei-Mamă Elena. Onoruri militare la plecarea din Elveția a osemintelor Reginei Elena a României, 18 octombrie 2019 .

regina-elena-urcare-la-bordul-avionului-spartan.jpg

Sicriul Reginei Mamă Elena este dus spre aeronava care o va aduce în România
Sicriul Reginei Elena pleacă spre România
foto: captura Facebook

"Acum 30 de minute, la ora 7 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar "Spartan", aparținând Forțelor Aeriene Române. Aeronava aduce din Elveția în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena. În prezența secretarului de Stat Victor Opaschi, a IPS Mitropolitului Iosif, a dlui Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) și a doamnei Constanța Iorga (Casa Majestății Sale), sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militare", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Familiei Regale a României.

----

O aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repartia sicriul Reginei Elena, vineri, la ora 11.00, pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

Potrivit Biroului de presă al Casei regale, la aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie. La ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internaţional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între orele 12.00 şi 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde familia regală se va reculege la catafalc.

Majestatea Sa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, sicriul reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.

Cei care vor să aducă un omagiu reginei Elena, rugaţi să vină cu flori albe

În intervalul orar 12.45-16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

regina-elena-a-romaniei-anii-1970.jpg

regina-elena-a-romaniei-anii-1970
Regina-Mamă Elena, în anii 1970, exilată în Elveția
FOTO: historia.ro

Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până luni, 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. 
Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

 

Citeşte şi:

 

Carol al II-lea ar fi avut patru fii. Doar unul a fost recunoscut oficial

3 ani de la funeraliile Reginei Ana. O căsnicie de 68 de ani cu Regele Mihai

Loading...

Citește și

  • Regina-Mama Elena a fost sota Printului Carol, viitorul Carol al II-lea, intre 1921-1928, daruindu-i un fiu, Regele Mihai I

    La acest sfârșit de săptămână, după aproape 37 de ani de la moarte, rămășițele pământești ale celei ce a fost Regina-Mamă Elena, Prințesă a Greciei și mama Regelui Mihai I, vor fi aduse în țară spre a odihni în Noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Casei Regale, dar, mai ales, alături de fiul ei cel iubit, Mihai. Elegantă, discretă, dar hotărâtă, Regina Elena a rămas, pe nedrept, în planul secund al istoriei Monarhiei Române. Sacrificată pe altarul capriciilor soțului ei, Regele Carol al II-lea, Elena a fost un exemplu de demnitate, morală, delicatețe, dar și de umanitate.

  • regina mama elena regele mihai inhumare casa regala

    Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează un comunicat al Familiei Regale a României. Va fi doliu în zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1