Primul-ministru român care a scăpat din două atentate. 138 de ani de la moartea lui IC Brătianu

ion-bratianu-duclu-atentat.jpg

IC Bratianu a condus patru guverne ale Romaniei vreme de peste 11 ani
IC Brătianu a condus patru guverne timp de peste 11 ani, scăpând cu viață și din două atentate pe când era în funcție
Foto: wikipedia.ro

În istoria României există un prim-ministru al guvernului care a scăpat cu viață din două atentate.Este vorba de Ion C. Brătianu, „patriarhul” liberalismului autohton, dar și al „dinastiei de Argeș”, cum a fost numită ilustra familie Brătianu de câtre Nicolae Iorga, pentru a desemna, cu ironie, e drept, pe cea care, în opinia marelui istoric, era adevărata familie conducătoare a țării. Iar pe 15 mai se împlinesc 138 de ani de la moartea lui Brătianu senior, unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri ai țării, alături de propriul fiu, Ionel Brătianu.

Despre Ion C. Brătianu se vorbește astăzi mai ales prin prisma implicării aducerii în țară a viitorului rege Carol I sau în legătură cu Independența obținută în 1877, ca șef al guvernului liberal de atunci. Dar, în general, Brătianu-tatăl a ajuns în umbra fiului său, Ion IC Brătianu, unul dintre artizanii României Mari, cunoscut mai degrabă ca Ionel Brătianu pentru a fi deosebit de propriul părinte. Până și în fotografii, unii îl confundă tot cu fiul devenit, între timp, mult mai cunoscut. Dar și mai puțină lume știe că cel care a condus 4 guverne ale României vreme de 11 ani, în total, a fost și cel care, aflat în funcție, a scăpat cu viață din două atentate. Brătianu senior s-a născut în Pitești, în luna mai sau iunie a anului 1821(data nu e pe deplin cunoscută nici până azi), fiind al cincilea copil al lui Dincă Brătianu și al Anastasiei Tigveanu. Dând dovadă de aptitudini școlare remarcabile, a fost trimis să studieze ingineria la Paris. Acolo, însă, va fi fascinat de ideile revoluționare ale unor mari istorici și gânditori din Orașul Luminilor, ca Jules Michelet și Edgar Quinet. În plus, nu trecuseră nici 50 de ani de la Revoluția Franceză, iar spiritul acesteia încă plutea în atmosfera pariziană, totul culminând cu Revoluția din 1848. Brătianu s-a implicat activ in actele revoluționare ce vizau răsturnarea regimului politic al Regelui Ludovic-Filip care, finalmente, a și fost nevoit să abdice.

Republican, revoluționar, a fost artizanul proclamării Independenței, dar și a Regatului

Întors în țară. Brătianu participă la Revoluția pașoptistă din Țara Românească, fiind numit chiar prefect al poliției în guvernul provizoriu revoluționar. După eșecul revoluției, pleacă din nou la Paris, unde face cunoștință cu închisoarea, pentru trei luni, fiind condamnat pentru o preupusă participare la un atentat ce-l viza pe cel care, între timp, devenise împărat din președinte de Republică, Napoleon al III-lea. Revine în țară și fondează, împreună cu alti amici liberali, Loja masonică Steaua Dunării, cu o influență majoră în alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele Țări Române, dar e martor și la îndepărtarea acestuia, în 1866, de către membrii „monstruoasei coaliții” format, din interesul momentului, din liberali radicali și conservatori. Brătianu devine artizanul aducerii în țară a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ca domnitor al României, al înființării Partidului Național Liberal, în 1875 și, mai ales, conduce timp de peste 11 ani, între 1876 – 1888, marele guvern liberal ce reușește obținerea Independenței de stat.

Paradoxal, niște ani mai devreme, în 1870, cu prilejul așa-numitei „Republici de la Ploiești” - o mișcare mai degrabă de „operetă”, condusă de Candiano Popescu ce viza răsturnarea lui Carol și instaurarea republicii și în care Brătianu, spirit republican, s-a implicat - a „reușit” să stea din nou în inchisoare, vreme de 2 luni, până când judecătorii au decis achitarea tuturor complotiștilor, Dar tot Brătianu - tocmai pentru a contracara imaginea de republican pe care, domnia lui Carol devenind tot mai stabilă și cu roade bune pentru țară, adversarii politici nu ratau s-o atace -  a fost cel care a „patronat” transformarea României în Regat, în martie 1881 și încoronarea lui Carol I ca prim Rege al României, la 10 mai 1881.

ionel-bratianu-fiul-iui-ion-bratianu-supravietuitor-atentat-1909.jpg

Ionel Bratianu, fiul lui IC Bratianu, a supravietuit el insusi unui atentat, in 1909, pe cand nu era inca prim-ministru
Ionel Brătianu, fiul lui IC Brătianu, a supraviețuit el însuși unui atentat, în decembrie 1909, dar nu ocupa încă funcția de prim-ministru
Foto: wikipedia.ro

 

Ambele atentate au avut loc în luna decembrie

IC Brătianu a fost, însă, și protagonistul altui eveniment unic, practice, în istoria țării: singurul prim-ministru care a scăpat din doua atentate la viața sa. Primul a avut loc la 2 decembrie 1880, când Brătianu tocmai ieșea din clădirea Camerei Deputaților – aflată pe Dealul Mitropoliei, actualul Palat Patriarhal – când un individ a sărit cu un cuțit cu o lamă lungă de 20 cm, ca să-l atace. Primul-ministru, sesizând intențiile acestuia, a avut inspirația să-l lovească peste braț deviind lovitura care viza zona gâtului spre paltonul gros pe care Brătianu obișnuia să-l poarte iarna. Omul politic a fost, totuși, rănit superficial la gât și la cap, iar agresorul a fost imobilizat. El se numea Ivan Petraru, funcționar în Ministerul de Finanțe, fost profesor în București și Târgoviște, iar cauza atacului fusese, conform celor consemnate în interogatoriul de la Poliție, nici mai mult, nici mai puțin decît „amoarea de patrie”.

6 ani mai târziu, în 1886, tot în decembrie, Brătianu e aproape de a fi împușcat pe când mergea agale pe o stradă central, împreună cu Constantin Robescu, un colaborator apropiat. Atentatorul, un negustor falit din Râmnicu Sărat, Stoica Alexandrescu, După ce la prima încercare pistolul nu ia foc, glontele din a doua încercare se oprește în catarama de la pantalonii lui Robescu, ce sărise să-l apere pe șeful politic. Alexandrescu va fi condamnat la 20 de ani de muncă silnică. Scăpat cu bine din aceste tentative de asasinat, Brătianu a trăit doar până în 1891, murind pe 16 mai 1891, cu puțină vreme înainte de a împlini 70 de ani.

barbu-catargiu-primul-sef-guvern-roman-ucis-atentat-1862.jpg

Barbu Catargiu a fost primul sef de guvern din Romania care a fost asasinat, in 1862
Barbu Catargiu a fost primul șef de guvern din România, dintre cei trei uciși în funcție, care a fost asasinat, în 1862
Foto: wikipedia.ro

 

Trei șefi ai guvernului au fost asasinați

  1. 20 iunie 1862 – Barbu Catargiu, șeful primului Guvern unic al Principatelor Unite, după Unirea din 1859, este împușcat mortal pe Dealul Mitropoliei, pe când se afla în trăsura Prefectului Poliției, Nicolae Bibescu. Prezumtivul asasin a fost identificat în persoana unui anume Gheorghe Bogati, dar care nu a fost acuzat sau judecat niciodată.Dimpotrivă, acesta s-a îmbogățit subit după data asasinatului și a primit o funcție importantă în Piatra Neamț. Misterul acestei crime persistă și azi, iar bănuielile au planat inclusiv asupra lui Bibescu. Oricum, se consideră a fi fost un asasinat comandat politic, miza fiind legea agrară pe care Catargiu vroia s-o aplice cât mai curând, lezând, firește, interesele marilor proprietari.
  2. 30 decembrie 1933 – IG Duca, prim-ministru al guvernului liberal, este asasinat în Gara Sinaia, fiind împușcat de la mică distanță de legionarul Nicolae „Niki” Constantinescu. Duca luase măsuri severe împotriva Gărzii de Fier, cu scopul de a o împiedica să participe la alegerile din acea lună. Se pare că Regele Carol al II-lea fusese informat despre intențiile legionarilor, dar l-a sacrificat pe Duca din calcule politice.
  3. 21 septembrie 1939 – Armand Călinescu, premier de doar șase luni în timpul regimului de autoritate personală instaurat de Carol al II-lea din februarie 1938, este asasinat în București de un comando de opt legionari condus de avocatul Dumitru Dumitrescu. Aceștia au blocat mașina premierului cu o căruță, la intersecția Bd. Eroii Sanitari cu actualul Bd. Eroilor , în apropiere de Palatul Cotroceni și au tras 20 de cartușe asupra lui Călinescu.
Loading...
 
 

Citește și

  • Carol I, asa cum arata la 27 de ani, in 1866, cand devenea principe al Romaniei

    Povestea zilelor de 10 mai începe o dată cu venirea în România (sau Principatele Unite, așa cum era denumirea oficială pe atunci) a prinţului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, desemnat prin plebiscitul din 2 aprilie 1866 ca domnitor al României. El îi urma lui Alexandru Ioan Cuza, cel înlăturat din domnie la 11 februarie în acelaşi an. Aveau să urmeze 48 de ani de domnie glorioasă, ce au însemnat nu doar modernizarea țării și introducerea unui spirit de ordine acolo unde domnea haosul, ci și cucerirea independenței naționale, dar și proclamarea țării ca Regat al României, Carol I devenind primul ei rege. Vreme de 81 de ani, între 1866 și 1947, 10 mai a reprezentat și Ziua Națională a României.

  • regele ferdinand uniforma militara monarh

    Se împlinesc 91 de ani, astăzi, de la moartea Regelui Ferdinand, aceasta fiind și ziua în care Mihai I devenea Regele României, la doar 5 ani. În 20 iulie 1927, Regele Marii Uniri de la 1918 se stingea din cauza unei boli necruțătoare, la doar 62 de ani. Înconjurat de familie și plâns de un întreg popor. Click! îți spune cum s-au derulat ultimele ore din viața marelui rege al României.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1