Primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iași. Ce măsuri speciale au fost luate în acest an

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă Click!
Foto: Arhivă Click!

Programat să-și deschidă porțile abia pe 8 octombrie, Iașiul și-a primit primii pelerini încă din week-endul trecut. Nerăbdători să se închine moaștelor Sfintei Parascheva, câteva sute de credincioși au fost deja şi s-au rugat la raclă, în Mitropolie.

Anul acesta vor fi măsuri fără precedent: se stă în şir indian, cu mască, iar coada se poate întinde pe ambele maluri ale Bahluiului. Mitropolia Moldovei și Bucovinei împreună cu autoritățile locale au luat aceste măsuri în încercarea de a elimina aglomerațiile și riscul ca oamenii să se infecteze cu virusul SARS-COV-2 și speră ca pelerinii să le respecte. La Iași se fac ultimele pregătiri, urmând ca de joi să înceapă procesiunea. Baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare de aceeaşi familie care vine an de an de la Bucureşti cu o camionetă plină de flori.

Pelerinii vor sta în șir indian, pe un culoar șerpuit  

Baldachinul este amplasat în acelaşi loc ca în fiecare an, pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane, înspre Facultatea de Teologie Ortodoxă, însă asemănările faţă de anii anteriori se opresc aici. Anul acesta s-a luat decizia ca pelerinii să intre şi să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, cât şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri. Excepție de la regula distanțării va exista în situația în care o anumită persoană are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. O altă măsură principală este crearea unui culoar şerpuit, în parcarea dintre Facultate şi Catedrala Mitropolitană, pe modelul cozii de la aeroport, care să poată ţine în zona respectivă 700 - 800 de persoane, chiar dacă se află în şir indian, una în spatele celeilalte. Jandarmii au început deja să instaleze gardurile, astfel încât culoarele ce şerpuiesc să aibă o distanţă de măcar doi metri între ele. 

Culoar separat pentru bătrâni și mame cu copii mici 

O altă sugestie a Primăriei este crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19: oamenii în vârstă, mamele cu copii foarte mici în braţe, care pot fi ajutaţi să se închine fără să mai stea la rând. Însă reprezentanţii Mitropoliei spun că mulţi oameni vin şi pentru ideea de a sta la coadă, de căinţă în aşteptarea închinării, astfel încât aceştia s-ar putea să se aşeze la coadă în ciuda existenţei acestui culoar separat de acces.

Lungimea cozii este, de asemenea, încă o problemă importantă. Având în vedere că în anii trecuţi, în maximum 3 kilometri de coadă încăpeau câteva zeci de mii de persoane, acum, cu distanţarea fizică şi aşezarea în şir indian, într-un kilometru nu pot încăpea mai mult de câteva sute de persoane. O măsură de urgenţă pe care sunt pregătiţi să o implementeze autorităţile implică şi blocarea Splai Bahlui Mal Drept. Totuși, reprezentanții Mitropoliei nu cred că se va ajunge la o astfel de situaţie, întrucât organizatorii din anii trecuţi de deplasări de pelerini la Iaşi au decis că vin cu mult mai puţini oameni. 

Racla și plexiglasul sunt curățate periodic    

O problemă majoră cu care se confruntă reprezentanţii Mitropoliei de ani de zile este vorba despre atingerea raclei cu tot felul de obiecte, bagaje personale pe care le aduc de acasă şi le apropie de raclă. „Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru ziaruldeiasi.ro. 

Citește și: 

Pelerinajul anual la Sfânta Parascheva de la Iași, organizat cu restricții suplimentare 

Coronavirus. Bookfest Timişoara şi evenimente organizate la Sala Palatului în luna martie, anulate. Concertul Boney M, reprogramat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net