Prima tornadă din România, la Făcăeni, în 2002

Ultima actualizare:

    Salcâmii de pe  120 de hectare  au fost rupți
Salcâmii de pe 120 de hectare au fost rupți

12 august 2002 era o zi oarecare de vară şi se anunţa o seară liniştită. În satul Făcăeni, din inima Bărăganului, aflat pe malul stâng al Braţului Borcea al Dunării, oamenii se pregăteau să încheie ziua.

Era trecut de ora 7 seara, când un nor negru s-a văzut venind dinspre miazănoapte. Norul a trecut prin pădure, s-a apropiat de sat şi a început să bată vântul puternic. Vijelia s-a transformat într-o pâlnie neagră şi a început prăpădul. Oamenii s-au ascuns sub mese, după sobe, iar când s-a oprit vântul au ieşit speriaţi şi au văzut că nu mai au acoperiş şi nici pereţi la casă.

Două minute a durat vijelia. A fost atât de năpraznică încât a măturat 33 de case, a avariat 428 de locuinţe, a ucis 3 oameni şi a rănit alţi 14 săteni. Salcâmii de pe 120 de hectare au fost rupţi la un metru deasupra pământului, iar culturile şi solariile oamenilor au fost distruse. O mie de persoane au fost declarate sinistrate. Guvernul le-a ridicat acestora case, dar cei mai tineri au plecat din ţară după ce acareturile lor au fost total distruse. Întreaga reţea de energie electrică a localităţii a fost avariată.

Iniţial, specialiştii au spus că vijelia nu a avut caracteristicile unei tornade. Dar, după ce au studiat fenomenul nemaiîntâlnit în România, au spus că a  fost cea mai puternică tornadă severă din România, de gradul F3 (din 5 posibile) pe scara Fujita.

Peste 15 ani, pe 23 mai 2017, satul Făcăeni a fost lovit din plin de o nouă tornadă, dar mai puţin puternică. A durat tot 2 minute, timp în care a doborât peste 100 de pomi, a distrus circa o mie de metri de solarii şi o parte din pădurea ce înconjoară satul. A venit tot din nord, prin pădure, dinspre Braţul Borcea al Dunării. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net