Praf în ochi! Câți bani pierd pensionarii de lux după impozitare

Ultima actualizare:

    După o eventuală impozitare, pensionarii de lux vor rămâne cu suficienți bani în buzunar
După o eventuală impozitare, pensionarii de lux vor rămâne cu suficienți bani în buzunar

Impozitarea pensiilor speciale nu înseamnă foarte mare lucru pentru buzunarele pensionarilor de lux. Potrivit calculului după aplicarea impozitării, aceștia vor pierde cel mult câteva sute de lei la multele mii de lei pe care primesc lună de lună.

Primarii, aviatorii, magistrații diplomații, parlamentarii, militarii, polițiștii, dar și funcționarii publici din anumite instituții privilegiate, cum ar fi Curtea de Conturi, ar putea avea pensii mai mici.

Nu cu mult, însă, dacă se va aplica până la urmă legea impozitării pensiilor speciale, care a trecut ieri de votul decisiv al deputaților.

Toate partidele parlamentare au votat-o. E nevoie de bani la buget, în plus, e an electoral!

Ca legea să nu devină neconstituțională la CCR, parlamentarii au decis să nu impoziteze veniturile bazate pe contributivitate indiferent de cât de mari sunt pensiile obținute astfel.

În rest, tot ce înseamnă pensii speciale între 2.000 și 7.000 vor plăti un impozit de 10%, adică între 200 și 700 de lei.  Deci, cine are 7.000 va rămâne cu 6.300 de lei în mână. Cu 85% se va impozita tot ce depășește această sumă.

De exemplu, dacă o persoană are o pensie specială de 10.000 de lei, primii 2.000 de lei sunt neimpozabili, iar pentru restul se aplică două taxe diferențiate: o dată 10% pentru diferența de 2.000 și 7.000 de lei, adică 500 de lei, iar din restul de 3.000 se scade 85%, adică 2.250 de lei.

În total, pensionarul de lux care are 10.000 de lei pensie va avea mai puțin cu 2.750 de lei. Mai exact, 7.250 de lei, bani în mână.

Ce spune Olguța Vasilescu despre impozitarea pensiilor speciale

”Am văzut, în spațiul public, tot felul de opinii. Printre altele, că sunt pensionari cu o pensie de peste 7.000 de lei cărora nu ar trebui să li se aplice procentul de 85%, fiindcă au contribuit mult și pensia lor contributiva depășeste acest prag. Îi invit să citească legea cu atenție. Pensia specială sau de serviciu are două componente: partea contributivă și bonusul acordat de statul român. Dacă partea lor contributivă trece de 7.000 lei, impozitul râmane de 10%, exact ca în sistemul public. De exemplu, dacă o pensie este de 20.000, iar partea pentru care s-a contribuit este de 10.000, până la 10.000 se aplică 10% impozit, iar pentru ceilalți 10.000 se aplică suprataxarea. Deci, această lege respectă paralelismul cu legea pensiilor publice. Am văzut și multe păreri că pensiile speciale trebuiau eliminate. Vă reamintesc că un astfel de proiect de lege a fost deja declarat neconstituțional. Insist să spun că dacă se va aplica formula de calcul din noua lege a pensiilor publice, nu va mai fi nevoie de pensii speciale, fiindcă creșterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decât decentă pentru toți românii, nu doar pentru anumite categorii”, a explicat deputatul Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii.

Magistratul cu cea mai mare pensie din România ar merita doar 1.307 lei

Peste 9.000 de români primesc pensii speciale. Cei mai mulţi, respectiv 3.878, sunt procurori şi judecători, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie.

Vorbim despre 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ceea ce însemnă că cel mai bine plătit fost magistrat, care are cea mai mare pensie din România, ar merita, potrivit contribuțiilor sale, doar 1.307 lei, aproape de pensia medie a românilor de rând, care este de 1.292 de lei.  

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/impozitarea-pensiilor-speciale-se-decide-azi-parlament-se-taie-n-carne-vie-ce-sume-se

https://www.click.ro/totul-despre-pensiile-speciale-cati-bani-scot-romanii-din-buzunar-pentru-traiul-de-lux-al

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net