Povestea ursului braconat ajunge în presa internațională. Ziarele străine, despre scandalul din România

ursul-arthur.jpg

Ursul Arthur
Presa internațională relatează pe larg despre ursul Arthur
Foto: Agent Green

Povestea ursului Arthur, ucis în pădurile din Covasna de prințul din Liechtenstein, face înconjurul lumii și ajunge în presa internațională.

Povestea ursului braconat ajunge în presa internațională

Scandalul este de proporții, iar ziarele străine îi acordă spații generoase în paginile lor. Cel mai mare urs din România și probabil din toată Europa de est, un exemplar cum rar mai întâlnești azi, cade pradă braconajului. 

urs-le-figaro.jpg

Le Figaro
Publicația „Le Figaro” prezintă pe larg scandalul din România

Le Figaro

„Regele urșilor din România, doborât de un prinț din Liechtenstein”, scrie Le Figaro. Publicația franceză notează că două ONG-uri susțin că cel mai mare urs brun din România a fost împușcat de prințul de Liechtenstein în timpul unei partide de vânătoare, iar Garda de Mediu a deschis o anchetă. România are o populație de circa 6.000 de urși bruni, cea mai mare din Europa, iar în ultimii ani au fost tot mai multe controverse pe tema prezenței lor considerate tot mai „invazive”, scrie publicația franceză.

France 24

„Prințul din Liechtenstein, acuzat de uciderea celui mai mare urs din România”, titrează și France24. Site-ul de știri internaționale preia punctele de vedere ale ministrului mediului Tanczos Barna, declarațiile șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, dar și poziția Casei de Liechtenstein, care a declarat pentru AFP că nu dorește să comenteze „o chestiune privată și personală, al cărei context nu îl cunoaște”, transmite Digi24.

urs-the-guardian.jpg

The Guardian
Povestea ursului Arthur, în paginile celor mai prestigioase publicații străine

The Guardian

The Guardian are un articol publicat în secțiunea „Era extincției” în care citează Digi24 cu declarațiile ministrului mediului, Tanczos Barna, care a spus că este „extrem de complicat” să stabilești dacă ursul ucis de prinț este cel pentru care s-a dat derogare, însă a fost lansată o investigație.

BBC

BBC relatează, la rândul său, că ursul ucis era probabil cel mai mare exemplar din Uniunea Europeană. Încercările BBC de a da de prințul de Liechtenstein și de a obține un punct de vedere de la acesta n-au fost încununate de succes. 

urs-euronews.jpg

EuroNews
Și EuroNews dedică un spațiu generos scandalului din România

Euronews

„Un prinț este investigat pentru că ar fi ucis cel mai mare urs din România”, titrează și Euronews, care preia pe site-ul său relatarea jurnalistului agenției Associated Press, care spune că a văzut documentele ce confirmă că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a avut un permis de vânătoare în România pentru patru zile, iar în data de 13 martie ar fi doborât un urs brun de 17 ani, pentru care ar fi plătit 7.000 de euro. Euronews subliniază că uciderea animalului a avut loc într-un loc protejat prin programul Natura 2000 al Uniunii Europene și scrie că a fost lansată și o petiție online pentru a cere ca vânătoarea pentru trofee să fie interzisă în România. 

Der Speigel

Germanii de la Der Speigel nu au ratat nici ei subiectul și scriu că activiștii de mediu acuză că acesta este „braconaj sub acoperirea statului”.

ABC News

Știrea a trecut însă Oceanul și a ajuns și pe continentul american. Jurnaliștii americani de la ABC News spun că poliția română va trata, cel mai probabil, acest caz ca pe unul de braconaj.

The Washington Post a explicat că în România vânătoarea de trofee este oficial interzisă din 2016, dar se dau ocazional permise pentru vânarea urșilor „problematici”, însă numai ca ultimă soluție, după ce măsurile de relocare nu dau roade. Aceste permise sunt vândute vânătorilor de trofee, precizează și Radio Europa Liberă.

lapresse.ca

În Canada, site-ul lapresse.ca scrie că în timp ce o parte a populației și a politicienilor cer ridicarea interdicției de a fi vânați urșii, apărătorii mediului pledează pentru aplicarea unor măsuri care să permită coabitatea între om și animal în zonele rurale.

urs-noua-zeelanda.jpg

Presa din Noua Zeelandă
Presa din Noua Zeelandă, cu ochii pe România

Povestea a ajuns până în Noua Zeelandă

Chiar și în Noua Zeelandă s-a aflat că poliția din România va investiga un posibil caz de braconaj în care ar fi implicat un prinț austriac, bănuit că ar fi ucis „din greșeală” un exemplar masiv de urs brun în timpul unei partide de vânătoare în Munții Carpați.

În Elveția, site-ul 20 Minutes și publicația Le Matin preiau, de asemenea, povestea ieșită din comun din România, subliniind că de uciderea ursului este acuzat tocmai un prinț.

emanuel-von-und-zu-liechtenstein.jpg

Emanuel von und zu Liechtenstein
Emanuel von und zu Liechtenstein, prințul care l-a braconat pe Arthur, fentând legea românească

Cel mai mare urs din România, braconat de un prinț străin 

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green.

arthur-impuscat.jpg

Ursul Arthur împușcat
Ursul Arthur trăia în inima pădurii și nu era obișnuit cu prezența oamenilor
Sursa foto: Agent Green

În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta.

CITEȘTE ȘI: Cine este prințul acuzat că l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din România

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1