Poți investi economiile în titluri de stat. Ministerul de Finanțe a lansat pentru martie Programele Tezaur și Fidelis

titluri-de-stat.jpg

Titlurile de stat Tezaur au dobândă între 2,85% și 3,25%
Titlurile de stat Tezaur au dobândă între 2,85% și 3,25%

Dacă ai bani puși deoparte, îi poți investi în titluri de stat. Ministerul de Finanțe a lansat pentru martie Programele Tezaur și Fidelis, pentru persoanele fizice. Click! îți pune ce valoare au, dar și ce dobândă.

Începând cu 1 martie, Ministerul Finanțelor a lansat noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul celor două programe: Tezaur și Fidelis.

Iată care este diferența dintre ele!

Programul Tezaur

În perioada 1-29 martie, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat Tezaur prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale.

Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani.

Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializatã, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Programul Fidelis

În perioada 1-19 martie, băncile partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD vor pune în vânzare titluri de stat Fidelis denominate în lei, dar și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta de peste 18 ani.

Titlurile de stat Fidelis sunt oferite atât în lei, cât și euro. Dobânzile anuale pentru titlurile în lei sunt de 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și de 1,55% pentru titlurile de stat în euro cu o scadențã de 5 ani.

Valoarea nominal a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Pentru subscrierea inițială a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis, lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate, pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență și în martie.

Cum sunt stabilite dobânzile pentru titlurile de stat 

Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populației sunt stabilite peste nivelul randamentelor titlurilor de stat care sunt în prezent cotate pe piața secundară interbancară, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunilor din luna martie pot fi consultate pe website-ul Ministerului Finanțelor: www.mfinante.gov.ro și al instituțiilor partenere:www.posta-romana.ro; www.comunicatii.gov.ro (Programul Tezaur) www.btcapitalpartners.ro;www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; [www.bvb.ro]www.bvb.ro (Programul Fidelis).

 

Citește și: 

Totul despre titlurile de stat. Dobândă de 5% pentru economiile tale

Loading...