Postul Paștelui 2020. Mai sunt câteva zile până la cel mai lung post din an. Cum ne pregătim

Ultima actualizare:

    Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu spune că postul nu trebuie să fie doar alimentar ci și al ochilor, urechilor și cuvintelorFoto: basilica.ro
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu spune că postul nu trebuie să fie doar alimentar ci și al ochilor, urechilor și cuvintelorFoto: basilica.ro

În acest an Paștele ortodox pică pe 19 aprilie. Postul Sfintelor Paști în acest an va fi în perioada 2 martie-18 aprilie. Credincioșii numesc această perioadă Postul Mare și durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.

Postul Paștelui sau Postul Mare este o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului. Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai dur.

”Pe calea autentic duhovnicească a postului ne angajăm cu adevărat atunci când facem efortul de a ne abţine de la  comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalți. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. Postul nu înseamnă morocăneală, ci sobrietate, reflexivitate și echilibru în toate. Înseamnă ieșirea din temnița rece a egoismului și întâmpinarea caldă a aproapelui nostru. Postim nu doar abținându-ne de la anumite alimente, ci și de la devoratea celorlalți prin bârfă și de la răstignirea lor cotidiană prin trădări și minciună. Postind, ne refacem profund relaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri. Dincolo de postul alimentar, esențial este postul ținut în plan moral, in registrul lăuntric. Decisive in perioada postului sunt faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge bunătatea noastră. Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene. Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri din viața și din lumea noastră”ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui 2020

Duminică, 23 februarie 2020, este lăsatul secului de carne. Ziua este cunoscută sub numele de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Sintagma „lăsatul secului”, este înțeleasă ca fiind sinonimă cu uscat, de post, fără grăsime. În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paștelui, se obișnuia să se organizeze petreceri, localnicii mâncând pe săturate din bucatele, de care nu se mai puteau atinge în post. În săptămâna lăsatului sec de carne, între 23 februarie și 29 februarie, nu se fac nici nunți.

Lăsatul secului de brânză pentru Postul Mare al Paștelui 2020

Pe 1 martie este și lăsatul secului de lactate, astfel, că în postul Paștelui nu se consumă lactate. Ziua este cunoscută sub numele Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Mai mult, se spune că nu este bine să se facă petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău o persoană. Nici peștele, untdelemnul, fumatul și alcoolul nu sunt premise. Din acest moment începe Postul Paștelui Ortodox ce va dura până sâmbătă 19 aprilie.

Ce se întâmplă în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă și în Vinerea Mare se ține post negru. Pe parcursul acestei perioade sunt doar dezlegări la pește, de Bunavestire, de pe 25 martie și în Duminica Floriilor, pe 12 aprilie la ortodocși și pentru catolici pe 5 aprilie.

Citiți și

Ce e bine să faci până în postul Paştelui

Postul Paştelui 2019 începe pe 11 martie. Ce nu trebuie să faci timp de 40 de zile

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net