Postul Paştelui 2015. Reguli pentru a-l ţine corect timp de 40 de zile

Ultima actualizare:

    Postul Paştelui 2015 începe la 23 februarie şi se la 11 aprilieFoto: enational.ro
Postul Paştelui 2015 începe la 23 februarie şi se la 11 aprilieFoto: enational.ro

Postul Paştelui 2015 începe la 23 februarie şi se încheie peste şapte săptămâni, la 11 aprilie.

Postul Paştelui 2015, sau "Postul Mare", este cea mai lungă perioadă de post din an şi, totodată, o mare încercare pentru creştini.

Pentru a ţine corect Postul Paştelui 2015, trebuie să aveţi în vedere câteva reguli stabilite de Biserică:- În primele două zile din Postul Paştelui 2015 (luni, 23 februarie şi marţi, 24 februarie) se recomandă post complet, pentru aceia care pot să-l ţină astfel. Pentru cine nu, este recomandată ajunarea, adică ţinerea postului până seara, când se poate mânca pâine şi bea apă.

- aceeaşi regulă (post complet sau ajunare) este şi pentru primele trei zile din ultima săptămână de post (luni, marţi şi miercuri), dar şi pentru ultimele două (vineri şi sămbătă).

- miercuri, a treia zi din Postul Paştelui 2015, se ajunează până seara. Apoi se mănâncă pâine şi legume fierte fără ulei.

- în toate celelalte zile din Postul Paştelui 2015, cu excepţia zilelor de dezlegare, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, în zilele luni-vineri, iar sâmbătă şi dumincă de două ori pe zi,  legume fierte cu untdelemn şi puţin vin, potrivit alba24.ro. De menţionat că această variantă este specifică postului aspru. În postul obişnuit sau comun, mâncam la orele obisnuite, dar numai "mâncaruri de post", adică ne înfrânăm de la carne, peste, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime (mâncăruri de dulce).

Dezlegări în Postul Paştelui 2015.

În Postul Paştelui 2015 există mai multe zile de dezlegări la vin, untdelemn şi la peşte. Acestea sunt:

  • Dezlegări la vin şi untdelemn în Postul Paştelui 2015: pe 24 februarie (când este "Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul"), pe 9 martie (Sfinţii 40 de mucenici), în joia canonului Mare, 24 şi 26 martie (înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri),
  • Dezlegări la peşte în Postul Paştelui 2015: pe 25 martie (de Bunavestire) şi pe 5 aprilie, de Florii.
  • Postul Paştelui 2015 - Ne aflăm în "Săptămâna albă"
  • Perioada 16-23 februarie este numită "Săptămâna albă", deoarece se pot consuma lactate, ouă şi peşte, fără a se mânca însă carne.
  • Postul Paştelui 2015 nu este însă complet doar cu o reţinere de alimente "de dulce". Pentru a posti corect, creştinii trebuie să renunţe la poftele trupeşti, să nu facă fapte rele şi să nu aibă gânduri necurate. Cu alte cuvinte, postul trupesc trebuie îmbinat cu cel sufletesc, iar creştinii trebuie să se roage zilnic şi să participe şi la slujbe.
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net