Populația de urși, numărată prin probe ADN. Animalele vor fi hrănite cu dronele în pădurea Kronstadt

ursi-in-padure.jpg

Estimările din 2016 arată că în România ar exista aproximativ 6.000 de urși
Estimările din 2016 arată că în România ar exista aproximativ 6.000 de urși

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Vom afla câți urși trăiesc în România în baza probelor ADN. Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a anunțat că o echipă de specialiști va lua calea animalelor și va preleva probe genetice ce vor fi analizate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”. În plus, va fi construit un complex în pădurea Kronstadt, unde sălbăticiunile vor fi hrănite cu drona.

Urșii bruni care trăiesc în România vor fi numărați prin metoda științifică bazată pe probe ADN, în cadrul unui proiect în valoare de 53,5 milioane lei, din fonduri europene.

Demararea lui a fost anunțată săptămâna trecută de către ministrului Mediului, Barna Tánczos.

Populația de urși, numărată prin probe ADN. Animalele vor fi hrănite cu dronele în pădurea Kronstadt

„Amprenta genetică este cea mai exactă metodă din lume de estimare a populației de urși. Proiectul este și o premieră științifică: această metodă nu a fost aplicată niciodată pe o populație atât de mare de urși, așa cum este cea a României. Totodată, este primul proiect finanțat din fonduri europene pentru managementul populației de urși. Vom avea alături de noi, în acest proiect și parteneri internaționali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia și Slovacia, a căror expertiză ne va fi extrem de utilă în acest demers”, a declarat Barna Tánczos.

Probele genetice ale urșilor, analizate în laborator

Mai exact, echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”. Aici, vor fi analizate în laborator și interpretate.

ministrul-mediului-tanczos-barna.jpg

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, crede că amprenta genetică este cea mai exactă metodă de estimare a populației de urși
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, crede că amprenta genetică este cea mai exactă metodă de estimare a populației de urși

Pe lângă monitorizarea și estimarea genetică a populaţiei de urs brun, proiectul prevede atât înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia acestei specii, cât și achiziţia şi instalarea unor sisteme de protecţie.

Complexul de îngrijre a urșilor din pădurea Kronstadt, populație de 100 de exemplare

„Un alt obiectiv este construirea unui complex de îngrijire a urșilor în pădurea Kronstadt, în județul Brașov, cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro, pentru o populație de urși de aproximativ 100 de exemplare, cu o suprafață de 60 de hectare. Complexul va fi dotat cu drone de hrănire și monitorizare, soluție care elimină contactul direct dintre urs și om. De asemenea, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor. Vorbim aici de 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric”, a subliniat demnitarul.

Campanie națională de educare a populației în ceea ce privește contactul cu urșii

Totodată, va fi realizată o campanie națională de educare și informare a populației, ce-și propune să crească gradul de conştientizare a oamenilor cu privire la ecologia şi managementul acestei specii, pentru a preveni conflictele om-urs.

Întregul proiect va fi realizat până la finalul anului 2023.

 

Citește și: 

Localități terorizate de urși. Cum se apără locanicii de atacul sălbăticiunilor

Ministrul Mediului a dat nas în nas cu ursul, într-o localitate din Covasna. Mesajul lui Tanczos Barna

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul