Perseidele ating maximul în această noapte. Ce este acest fenomen astronomic și cum îl vor putea observa românii

Ultima actualizare:

    Românii vor putea vedea în această seară perioada de maxim a perseidelorFoto:facebook Observator Astronomic”Amiral Vasile Urseanu”
Românii vor putea vedea în această seară perioada de maxim a perseidelorFoto:facebook Observator Astronomic”Amiral Vasile Urseanu”

Curentul de meteori Perseide va înregistra un maxim în noaptea de 11 spre 12 august, începând cu ora 22.00, informează reprezentanții Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Denumite după constelaţia din care vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an

Potrivit specialiştilor de la observatorul Municipalității cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa.. Anul acesta luna va fi în faza de Ultimul Pătrar, răsărind după miezul nopţii. Lumina acesteia nu va deranja cu mult observaţiile aşa că vor putea fi văzuţi mulţi meteori. Românii ce vor observa fenomenul din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră, dar din zonele urbane, se vor putea vedea 10-20 de meteori pe oră. Din București însă nu se vor putea vedea perseidele deoarece nu va permite starea vremii, cerul fiind acoperit de nori.

Ce sunt stelele căzătoare

Conform informaţiilor astonomilor, pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic şi observaţiile ar trebui să dureze cel puţin o oră. Privind bolta cerească, se vor vedea stelele şi Calea Lactee. Perseidele vor putea fi văzute printre stele, ca mai multe dâre luminoase, ce vor dura mai puţin de o secundă. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare".”Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Citiți și

Perseide 2019. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de meteori

Perseide 2015: Spectacol impresionant pe cerul României VIDEO

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net