Pâinea pustnicească fără coacere e „regina postului”. Cum se face

paine-pustniceasca.jpg

Painea pustniceasca poate fi mancata nu doar in perioadele de post, ea avand numeroase beneficii pentru sanatate daca e preparată corect
Pâinea pustnicească poate fi mâncată nu doar în perioadele de post, ea având numeroase beneficii pentru sănătate dacă e preparată corect
Foto: identitatea.ro

Încă din cele mai vechi vremuri, atunci când oamenii mâncau simplu, dar sănătos, pâinea pustnicească făcea parte din dieta zilnică. Se spune că acest tip de pâine stă la baza tuturor rețetelor de pâine din zilele noaste. Acest tip de pâine nu necesită coacere, iar pentru sănătate este un adevărat elixir. Poate de aceea, ea a devenit o adevărată „regină a postului” în perioada de abținere de la mâncare dinaintea celor mai importante sărbători religioase.

Cu toate acestea, în ziua de astăzi, pâinea pustnicească nu mai este gustată decât de preoți și pustnici, de unde îi vine și numele, scrie identitatea.ro. În mănăstiri, zilele de post și nu numai, pe mesele călugărilor se găsește acest deliciu culinar. Chiar dacă la prima vedere pare straniu, cu cât tehnologia avansează cu atât mâncarea de zi cu zi devine mai toxică. Această afirmație este confirmată, în mare măsură, de beneficiile unui produs de mult uitat: pâinea pustnicească contribuie la curățarea colonului, un alt beneficiu este că odată consumată această pâine echilibrează nivelul glicemic, conține numeroase vitamine, ferește organismul de numeroase boli. Nu este nevoie de preparare termică. Pentru a face acest tip de pâine ai nevoie de făină integrală și apă. Coca obținută din amestecul celor două ingrediente trebuie să fie tare. Apoi, aluatul se pune într-un loc uscat și cald, la dospit cca 7-8 ore, iar temperatura la care se lasă la uscat să nu depășească 30 grade Celsius. Este important să știi că nu e bine s-o consumi înainte de 10-12 ore după ce s-a uscat. O poți mânca atunci sau o poți lăsa să se întărească mai mult, obținând pesmet.

paine-pustniceasca-combinatie-legume.jpg

Painea pustniceasca poate fi combinata doar cu alimente - legume si fructe - crude, nu cu mancaruri gatite
Pâinea pustnicească poate fi combinată doar cu alimente - legume și fructe - crude, nu cu mâncăruri gătite
Foto: identitatea.ro

Recomandări și atenționări: Dacă ai probleme cu stomacul nu folosi făină luată din magazine

 1. pâinea pustnicească trebuie introdusă în dietă în mod treptat
 2. cei care au un stomac tare o pot consuma ca atare, iar pentru cei cu anumite probleme stomacale se recomandă ca grâul să fie măcinat în ziua pregătirii. Nu se folosește făină din magazin!
 3. diabeticii trebuie să pună jumătate făină integrală de grâu și jumătate faină integrală de porumb și bineînțeles apă
 4. nu trebuie amestecată cu niciun alt tip de cereale
 5. pentru cei cu probleme la dantură se recomandă s-o înmoaie în apă înainte s-o consume
 6. trebuie consumată numai asociată cu alte alimente crude, cum ar fi: sfeclă roșie, morcov, salată verde, urzici, pătrunjel, conopidă, dovlecei, dar și semințe crude de floarea soarelui ori dovleac, alune, nuci.
Loading...

Citește și

 • Leacuri manastireşti pentru diabet afin

  Suferi de diabet? Nu e deloc uşoară viaţa celui care a fost diagnosticat cu această boală. Însă, cu puţină disciplină şi o dietă sănătoasă, diabeticii pot duce o viaţă normală. Iată care sunt cele mai bune leacuri mănăstireşti pentru diabet.

 • Retete de post de la Manastirea Prislop

  Călugăriţele de la Mănăstirea Prislop au creat o pagină de Facebook pentru cei care vor să viziteze virtual lăcaşul sfânt. Tot online, ele le oferă credincioşilor reţete de post de la Mănăstirea Prislop. Am ales pentru voi câteva reţete gustoase pentru această perioadă din an. Spor la gătit!

 • Ţii Postul Crăciunului, dar parcă te-ai săturat de reţetele tale obişnuite şi nu mai ştii ce să găteşti? 6 bucătari celebri îţi sar în ajutor.

 • Restricţiile alimentare din postul Paştelui pot inhiba creativitatea gospodinelor. Click! vă vine în ajutor. Azi, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, vă oferă câteva reţete culinare pentru întreaga familie. Iată ce putem mânca dimineaţa, la prânz şi la cină.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1