Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus

corona-pandemie.jpg

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus
Foto: Pixabay

În urma apariției a tot mai multe cazuri de infectări cu COVID-19, în din ce în ce mai multe state, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a mai spus acesta. 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a continuat el discursul, potrivit Digi 24. 

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Care sunt diferenţele între pandemie şi epidemie

Experții în sănătate spun că epidemia este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, la un număr mare de persoane dintr-o localitate sau regiune. Atunci când o epidemie se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând într-un timp relativ scurt toată populația dintr-o țară, din mai multe țări sau chiar din continente întregi, aceasta poartă demumirea de pandemie.

O pandemie, definită ca o epidemie extinsă pe două sau mai multe continente, poate avea consecințe globale, în ciuda restricțiilor extraordinare de călătorie și a carantinelor impuse de China și de alte țări, inclusiv de Statele Unite, susțin specialiștii, citați de New York Times.

În acest moment, cercetătorii nu au reușit să descopere cât de letal este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe decese ar putea provoca o eventuală pandemie.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1